Nieuwe wet verhoogt bouwdruk op de kust van Valencia

door admin
bouwdruk kust Valencia

De regering van de regio Valencia (PP en Vox) heeft een nieuw wetsvoorstel ingediend dat de stedelijke druk op de Costa Valenciana zal vergroten. Het voorstel vermindert de minimale afstand voor de bouw van hotels aan de kust en staat nieuwe woonwijken toe vanaf 500 meter afstand.

Dat betekent dat het voorstel de bestaande Pativel-wet van 2018 aanzienlijk verzwakt. De Pativel-wet werd in 2018 ingevoerd om ongeveer 7.500 hectare kustgebied te beschermen tegen overmatige verstedelijking. Daarom stuit het nieuwe wetsvoorstel van de coalitie tussen PP en Vox op veel verzet van milieuorganisaties en oppositiepartijen. Die vrezen voor de gevolgen voor het milieu en de strijd tegen klimaatverandering.

Controversiële elementen

Het wetsvoorstel biedt ook mogelijkheden voor recreatieve activiteiten op niet-stedelijk kustland. Bovendien kan het illegale kustdorpen legaliseren. “We willen onze regionale competentie ontwikkelen om privé-eigendom en verschillende commerciële activiteiten te beschermen, maar ook onze stranden te verdedigen en te beschermen”, zo klonk de rechtvaardiging over het voorstel van de de Valenciaanse president Carlos Mazón.

Terugkeer naar destructieve bouwpraktijken

De toekomstige norm is nog niet goedgekeurd door de Consell, dus de verwerking bevindt zich in een zeer vroeg stadium. Toch hebben de oppositiegroepen na een eerste lezing alarm geslagen. Politici zoals María José Salvador van de PSOE en Paula Espinosa van Compromís, vrezen voor een terugkeer naar destructieve bouwpraktijken van het verleden.

Zorg over klimaatverandering

Antonio Montiel van de Universitat de València waarschuwt dat de wet de kwetsbaarheid van de kustgebieden in het licht van klimaatverandering negeert. Hij ziet erin slechts het doel investeringen aan te trekken ten koste van het publieke domein. Experts wijzen erop dat het wetsvoorstel niet alleen de bescherming van de kust ondermijnt, maar ook tegenstrijdig is met Europese richtlijnen en nationale wetten zoals de Kustwet inzake milieubescherming.

Lees ook: De zee eet de kustlijn van Málaga op

Dit vind je misschien ook leuk