Nieuwe begroting Spanje heeft uitgesproken sociaal karakter

door admin
Nieuwe begroting Spanje heeft uitgesproken sociaal karakter

De regeringspartners PSOE en Unidas Podemos hebben - ondanks "grote verschillen van mening" een akkoord bereikt om de begrotingen met "de grootste sociale uitgaven in de geschiedenis" goed te keuren.

De tweede vice-president van het land, Yolanda Díaz, gaf maandagavond in Hora 25 op SER wel toe dat er “diepe verschillen” waren tussen PSOE en Pdemos. Desondanks kon een paar uur later de overeenkomst gesloten worden.

Bekijk ook: Inflatie in september in Spanje lager dan in andere euro-economieën

Vandaag, dinsdag, gaat de tekst van de Algemene Staatsbegrotingen (PGE) van 2023 naar de Ministerraad. Het is de derde PGE van deze regering de de laatste van deze legislatuur voordat de verkiezingen worden uitgeschreven. President Pedro Sánchez wil met deze begroting een boodschap van stabiliteit afgeven. Zonder details van de rekeningen te kennen is wel bekend dat ze de grootste sociale uitgaven in de geschiedenis bevatten. 

De belangrijkste punten

Vice-president Díaz gaf enkele details op Twitter en zei dat het begrotingen zijn die vooral de werkende mensen aan zullen spreken, “degenen die de slechtste tijd hebben. Met gedurfde maatregelen en garanties. Met verantwoordelijkheid.” En presenteerde vervolgens vast enkele punten:

  • Alle pensioenen, al dan niet premievrij, worden verhoogd zodat gepensioneerden hun koopkracht behouden in de context van stijgende inflatie.
  • Díaz bevestigt dat de begrotingen de toewijding tonen om dringend een familiewet in te voeren. Deze zal onder andere nieuwe verlofregelingen omvatten voor zorgverleners; toestemming om onvoorziene familieomstandigheden op te lossen of een nieuw ouderschapsverlor van 8 weken. 
  • Een opvoedingsuitkering van 100 euro per maand wordt gepromoot voor gezinnen met kinderen tussen 0 en 3 jaar. Daarnaast worden eenoudergezinnen met 2 kinderen gelijkgesteld met de huidige categorie grote gezinnen (familia numerosa) en bijbehorende financiële en fiscale voordelen.
  • Er wordt 600 miljoen euro vrijgemaakt Shock Plan dat wachtlijsten zal verminderen en nieuwe voordelen en diensten zal implementeren. 
  • Het Minimum Vitaal Inkomen stijgt net zoals de pensioenen en de IPREM komt per 1 januari 2023 op 600 euro per maand. IPREM is de referentie-index in Spanje voor de toewijzing van hulp en subsidies op basis van inkomen.
  • “We zullen ons nationale zorgsysteem vooral op drie gebieden versterken: eerstelijnszorg, geestelijke gezondheid (verhoging van 67% van het budget) en mondgezondheid”, verklaarde de vice-president.
  • De posten voor het gelijkheidsbeleid zijn toegenomen, met name voor het plan voor de inschakeling van slachtoffers van mensenhandel.
  • Het salaris van ambtenaren wordt in 3 jaar verhoogd met 9,5%, “om rechten te herstellen en hun arbeidsomstandigheden te verbeteren”. Deze belangrijke stap komt meer dan 2.700.000 mensen ten goede.

Sánchez naar Congres en Senaat

De president van de regering, Pedro Sánchez, heeft gevraagd om in het Congres en de Senaat te verschijnen om verslag uit te brengen over de bijeenkomst van de Europese Raad op 7 oktober. Tevens wil hij verslag uitbrengen over de economische en sociale maatregelen die de regering heeft genomen in reactie op de crisis veroorzaakt door de oorlog in Oekraïne.

Bekijk ook: Euribor tekent grootste stijging in de geschiedenis

Het doel is het parlement te informeren over de reikwijdte van de door de regering genomen economische en fiscale maatregelen en de rol van de autonome gemeenschappen bij de uitvoering en instandhouding van de verzorgingsstaat.

Dit vind je misschien ook leuk