Nieuwe DANA trekt naar Spanje

door admin
Nieuwe DANA trekt naar Spanje

Dat betekent ook dat het gaat regenen in delen van Spanje waar dat tot nu toe weinig gebeurde. Het weer blijft vandaag, donderdag 25 mei, onstabiel en turbulent als gevolg van de overblijfselen van de mediterrane DANA die verzwakt. De naderende DANA doet daar een schepje bovenop. Weerdiensten waarschuwen voor onweersbuien en intensieve regenval in verschillende delen van het schiereiland. Het gaat met name om het oosten, de Balearen en delen van de Cantabrische regi. Daar zijn gele waarschuwingen van kracht.

Nieuwe DANA vanaf donderdagnacht actief in Spanje

De nieuwe DANA bevindt zich momenteel boven het zuidelijke deel van Frankrijk en zal een reeds aanwezige onstabiele en vochtige omgeving aantreffen, veroorzaakt door de voorgaande, reeds verzwakte DANA. Deze heeft de afgelopen dagen al historische neerslagrecords achtergelaten in verschillende delen van het zuiden en oosten van Spanje. Daar was sprake van overvloedige regenval, hagelbuien en lokale overstromingen.

Hevige buien en en mogelijk overstromingen regio Madrid

Beelden tonen intense onweersbuien en buien die zich momenteel boven het noordoosten van het schiereiland en andere delen van het oosten ontwikkelen. Hoewel de neerslag minder intens zal zijn dan eerder deze week in delen van Oost-Spanje, kan er nog steeds sprake zijn van aanhoudende en intense regenval. Wel worden voor de regio Madrid hevige buien en overstromingen voorspeld door Eltiempo.es. Deze vinden plaats met name in de nacht van donderdag op vrijdag.

Neerslaghoeveelheden

De verwachte neerslaghoeveelheden liggen tussen de 10-30 mm in vlakke gebieden. Met name het Centraal systeem en de zuidelijke hellingen kunnen aanzienlijke hoeveelheden ontvangen tot 50-70 mm tussen donderdag en vrijdag. Zodra de DANA zich naar de Atlantische Oceaan verplaatst, zullen lagedrukgebieden en troggen blijven zorgen voor onstabiel en koel weer. Het gevolg is meer neerslag in het vooruitzicht voor het komende weekend en het begin van volgende week.

Oranje waarschuwing

De Spaanse weerdienst Aemet geeft voor donderdag een oranje waarschuwing wegens neerslag en onweersbuien uit voor de noordelijke en zuidelijke kustzone van de provincie Castellón, het noordelijk deel van de provincie Valencia, zowel kust als binnenland.

Dit vind je misschien ook leuk