Nieuwe Spaanse wet komt met hoge boetes voor discriminatie

door admin
Nieuwe Spaanse wet komt met hoge boetes voor discriminatie

Daarnaast omvat het wetsvoorstel wijzigingen in het wetboek van strafrecht, met als doel alle vormen van rassendiscriminatie op verschillende gebieden, waaronder onderwijs, gezondheidszorg, politiediensten en de werkplek, te voorkomen en te corrigeren.

Op de 80 pagina’s van het document dat werd ingezien door El País doorloopt de tekst praktisch alle terreinen – onderwijs, gezondheid, justitie of statistiek – en geeft alles aan, van preventieve en opleidingsmaatregelen tot sancties of plannen die bedrijven bereiken.

Grote bedrijven moeten plan tegen discriminatie ontwikkelen

Bedrijven met meer dan 250 werknemers moeten binnen een jaar na inwerkingtreding van de wet een plan ontwikkelen dat maatregelen omvat om alle vormen van rassendiscriminatie op de werkplek te voorkomen, uit te bannen en te corrigeren.

Boetes van 300 tot 500.000 euro

De voorgestelde wet schetst ook overtredingen en straffen in verband met discriminatie, met boetes variërend van 300 tot 500.000 euro, afhankelijk van de ernst van de overtreding. Daarnaast staan er aanbevelingen in voor manieren om gegevens over racisme in Spanje te verzamelen. 

Onder de “ernstige overtredingen” beschouwt het wetsontwerp het “uiten van uitdrukkingen (…) die haat op basis van racisme propageren, aanzetten tot, bevorderen of rechtvaardigen …”, waaronder mogelijk schreeuwen tegen Real Madrid-speler Vinicius Jr. door enkele fans vanaf de tribunes van het Valenciaanse Mestalla-stadion op zondag.

De wet zal zich ook richten op onderwijs en opleiding, met een focus op leraren, politie en zorgverleners, die racisme en discriminatie vanuit een gender- en intersectioneel perspectief zullen moeten bestuderen.

Bovendien stelt de wet ook een percentage vast om te bepalen wanneer “rassenscheiding” op scholen voorkomt en stelt richtlijnen vast voor wanneer raciale of etnische profielen kunnen worden gebruikt.

Dit vind je misschien ook leuk