Noodsituatie vanwege droogte voor 14 procent van Spaans grondgebied

door admin
Noodsituatie vanwege droogte voor 14 procent van Spaans grondgebied

De gevolgen zijn nu al desastreus volgens een recent rapport van het Spaanse ministerie voor de Ecologische Transitie en de Demografische Uitdaging (MITECO) en het Ministerie van Landbouw, Visserij en Voeding (MAPA). 

Afnemende waterreservoirs

In de afgelopen tien jaar zijn de waterreserves in de Spaanse reservoirs drastisch afgenomen en momenteel zitten ze op slechts 37% van hun capaciteit. Vooral de waterbekkens van de Guadalquivir (19,1%) en de interne waterbekkens van Catalonië (23,3%) zijn zwaar getroffen.

Onvoldoende regen

Hoewel Spanje onlangs getroffen werd door een Depresión Aislada en Niveles Altos (DANA), die zorgde voor overvloedige neerslag, was dit niet genoeg om de structurele waterproblemen op te lossen. “Het is slechts een druppel op een gloeiende plaat,” waarschuwen de ministeries.

Ecologische stress

De WWF benadrukt dat het watertekort in Spanje “veel ernstiger” is dan in de rest van Europa. Dit komt grotendeels door overexploitatie van waterbronnen door onder meer de sectoren landbouw, toerisme en industrie, waardoor de waterreserves ver onder het historische gemiddelde liggen. 

Miljardeninvesteringen nodig

Om deze ernstige situatie aan te pakken, plant de Spaanse regering een forse investering van €11,8 miljard om ontzilting en waterhergebruik te bevorderen. Deze maatregelen maken deel uit van de Hydrologische Plannen 2022-2027 en de Speciale Droogteplannen (PES).

Desastreuze impact op de landbouw

De droogte heeft catastrofale gevolgen voor de landbouwsector. Naar schatting zal de productie van herfst- en wintergranen met bijna 40% dalen in vergelijking met 2022. Het maïsoppervlak is zelfs met 20% afgenomen vanwege de beperkte beschikbaarheid van irrigatiewater. Verder is er een verwachte daling van 30% in de opbrengst van oliehoudende zaden zoals zonnebloem en koolzaad.

Logistieke uitdagingen en overheidssteun

Door de verlaagde productie moet Spanje naar verwachting 20 miljoen ton graan importeren, wat een aanzienlijke logistieke inspanning vereist. Daarnaast treft de overheid voorzorgsmaatregelen door directe financiële steun te bieden ter waarde van €636,7 miljoen, waarvan €355 miljoen bestemd is voor de vlees- en zuivelsector en €276 miljoen voor de landbouw.

Dit vind je misschien ook leuk