OESO tegen Spanje: Stop met inflatiehulp en verhoog btw

door admin
OESO tegen Spanje: Stop met inflatiehulp en verhoog btw

Deze zijn vooral gericht op belastingen, overheidsuitgaven en de situatie voor jongeren in Spanje. De OESO benadrukt dat de overheidsinkomsten in Spanje “laag” zijn vergeleken met het Europese gemiddelde. Dit komt overeen met de zienswijze van de PSOE en Sumar die beide partijen hebben vastgelegd in hun akkoord voor een coalitieregering. Maar hoewel beide partijen het eens zijn over het probleem, verschillen ze van mening over de oplossing.

Lees ook: PSOE en Sumar sluiten coalitieakkoord en verkorten werkweek

Tijd om te bezuinigen

Volgens de organisatie moet Spanje stoppen met het verlagen van hoge energie- en voedselprijzen. Dit staat haaks op wat de PSOE en Sumar hebben afgesproken: namelijk het verlagen van de transportkosten en gerichte hulp voor de meest kwetsbare gezinnen.

Verbreding van de fiscale basis

De OESO wil dat Spanje zijn btw-basis verbreedt en hogere speciale belastingen invoert op alcohol en tabak. Daarnaast bekritiseren de inrichting van het fiscale systeem. Dat zou te weinig zijn gericht op het bereiken van de milieudoelen. Ze suggereren onder andere het progressief afschaffen van vrijstellingen voor fossiele brandstoffen en het verhogen van belastingen op emissies.

Fiscaal consolidatieplan nodig

Terwijl de regering streeft naar een verlaging van de belasting op kapitaal en werk voor huishoudens met een laag inkomen en kinderen, benadrukt de OESO dat er een middellange termijn fiscaal consolidatieplan nodig is. Dit omvat het aanpakken van uitgaven gerelateerd aan pensioenen, gezondheidszorg, investeringen in energietransitie en defensie-uitgaven. De bal ligt nu bij de Spaanse regering. Luisteren ze naar de bevindingen van de OESO of zullen ze hun eigen pad volgen?

Lees ook: Spanje in top 3 OESO-landen met hoogste stijging belastingdruk in 10 jaar

Dit vind je misschien ook leuk