Olympisch comité Spanje eist uitstel Olympische Spelen vanwege corona

door admin
Olympisch comité Spanje eist uitstel Olympische Spelen vanwege corona

De Olympische Spelen zijn gepland van 24 juli tot en met 9 augustus. De wens van Japan om de Spelen door te laten gaan, wordt niet hartelijk ontvangen door de voorzitter van het Spaanse comité, Alejandro Blanco. Blanco laat aan de Spaanse zender TVE weten dat hij de beslissing van het IOC niet in twijfel trekt, maar dat hij wel vraagt om ‘gelijke voorwaarden’ voor de deelnemers uit Spanje.

Gelijke voorwaarden voor alle Spaanse olympiërs

Blanco vertelt dat de sporters rekening moeten houden met de maatregelen die de Spaanse overheid heeft gesteld om het coronavirus in te dammen. Daarom kwam Blanco met deze verklaring voor de Spaanse televisie en liet hij weten dat hij een brief met speciale eisen heeft gestuurd naar de Minister van Cultuur en Sport, José Manuel Uribes.

Blanco wil dat de sporters in Spanje, net als sporters uit andere landen, gelijke kansen krijgen om zich voor te kunnen bereiden op een van de grootste sportevenementen ter wereld. In de brief schrijft Blanco dat de sporters beperkt door kunnen gaan met hun voorbereidingen op de Spelen, maar dat de medische controles worden gedaan met kleine groepen sporters en achter gesloten deuren. Ook dienen de sporters tijdens deze controles voldoende afstand van elkaar te bewaren.

Doorgaan Olympische Spelen onverantwoord en onbezonnen

Vlak na de verklaring vanuit Japan met de wens om de Olympische Spelen in juli en augustus door te laten gaan, reageerden olympische medaillewinnaars – onder andere de Canadese hockeyster Wickenheiser dat het vanuit het IOC onbezonnen en onverantwoordelijk is om de Spelen door te laten gaan in een periode waarin de hele wereld strijdt tegen de coronacrisis. Spaanse olympiërs sloten zich bij dit verhaal aan.

Verplaatsen Spelen te voorbarig

IOC-voorzitter Thomas Bach vindt dat het uitstellen van de Olympische Spelen op dit moment te voorbarig zou zijn. Bach laat weten dat er verschillende scenario’s worden overwogen. “Andere organisaties hebben hun evenementen in maart, april en mei uitgesteld, maar dit gaat over eind juli. De keuze maken om de Spelen uit te stellen, komt nu nog te vroeg.” Sporters en voorzitters hekelen de houding van het IOC: “De Spelen laten inderdaad nog vier maanden op zich laat wachten, maar we moeten wel alle mogelijkheden hebben om ons goed voor te kunnen bereiden. En in deze periode is dat gewoonweg een uitdaging”, aldus Blanco.

‘Stel de Spelen uit, alstublieft’

Niet alleen Spanje, maar ook het Spaanse olympische comité is hard getroffen door het coronavirus. Vele olympische sporters vinden dat het IOC de gezondheid van spelers niet op het spel mag zetten: “Sporters overal ter wereld moeten zich houden aan de maatregelen die hun overheden hebben gesteld. Omdat niet in alle landen de mogelijkheden gelijk zijn voor sporters om zich voor te bereiden zorgt voor de nodige stress onder de olympische sporters. Stel de Spelen uit, alstublieft.”

Dit vind je misschien ook leuk