Omafietsen uit Amsterdam krijgen tweede leven in Spanje

door admin
Omafietsen uit Amsterdam krijgen tweede leven in Spanje

Met hun platform Quierounabici.eu willen Saiz en Castán van de omafiets net als in Nederland een gangbaar en milieuvriendelijk vervoermiddel maken voor in de stad. Zij zagen hoeveel fietsen er in Nederland werden gedumpt, terwijl er in Spanje sinds de pandemie enorme vraag naar is. 

Gat in de markt

“Na de lockdown bleek de fiets immens populair te zijn in Spanje, en vooral de vraag naar goedkope fietsen steeg enorm. Omdat Spanje binnen Europa nog steeds achterloopt als het gaat om duurzaam transport, zijn we gaan kijken hoe we de fiets ook in Spanje geïntegreerd krijgen in het straatbeeld”, zeggen de initiatiefnemers. In Spanje zaten alle fietshandelaren door de plotseling toegenomen vraag zonder voorraad, en zo kon het koppel handig gebruikmaken van het gat in de markt dat was ontstaan. 

In Amsterdam kochten ze hun eerste 130 tweedehands omafietsen die ze in oktober vorig jaar naar verschillende steden in Spanje brachten. Na reparatie worden ze hier voor 165 euro per stuk verkocht aan de gemeenten, inclusief de transportkosten. Volgens Castán is dat een aantrekkelijke prijs, omdat deze fietsen in Amsterdam zelf voor 190 euro worden verkocht. 

Volgens Saiz is de fiets in Spanje nog beter op zijn plaats dan in Nederland, omdat de weersomstandigheden in Spanje veel gunstiger zijn. De afnemers van zijn waar zijn tot nu toe dan ook zeer tevreden met hun Nederlandse aankoop. Klanten mogen voor 30 euro een fiets bij Saiz reserveren en kunnen achteraf van de koop afzien. Tot nu toe heeft nog niemand van zijn klanten dat gedaan. 

Geen recreatiefiets maar duurzaam vervoermiddel

Quierounabici.eu wil nadrukkelijk de fiets in Spanje promoten als vervoermiddel binnen de stad en niet als recreatiefiets. Daarvoor is de oer-Hollandse omafiets volgens Saiz bij uitstek geschikt omdat de rechte houding rugklachten voorkomt en de fietser zo goed overzicht houdt over het verkeer. Verder is de omafiets niet aantrekkelijk voor fietsendieven, heeft geen versnellingen en is dus ook geschikt voor de niet zo geoefende Spaanse fietser. 

De simpele omafiets past perfect in vlakke steden als Vallodolid, Burgos, Valencia en Madrid. Momenteel bereidt Quierounabici een tweede lading fietsen voor om volgend naar voornoemde steden in Spanje te brengen. Vanaf dan zal de omafiets ook verkrijgbaar zijn in de stad Logroño.  

Dit vind je misschien ook leuk