Omstreden irrigatiewet Doñana Park goedgekeurd ondanks internationale kritiek

door admin
Omstreden irrigatiewet Doñana Park goedgekeurd ondanks internationale kritiek

Dankzij de steun van de rechtse partijen PP en Vox, gaat het project door, gericht op het verbeteren van de landbouw in de regio Huelva.
Deze wet komt alleen met een hoge prijs: het belangrijke wetland Doñana, dat al tekenen vertoont van ernstige droogte, loopt bovendien het risico zijn status als UNESCO Werelderfgoed te verliezen.

De oppositie, waaronder PSOE, Por Andalucía en Adelante Andalucía, benadrukt de gevaren van de wet, die meer druk zou leggen op het reeds uitgeputte grondwaterreservoir.

Woorden van de president

Juanma Moreno, president van de Junta de Andalucía, heeft aangegeven dat de wet zou worden herzien om conflicten met internationale gemeenschappen en de Spaanse regering te vermijden. Ondanks enkele technische amendementen van PP en Vox, blijft het project in essentie doorgaan.

“Deze wet is een aberratie”

“Deze wet is een aberratie en een schande voor Andalusië. Het legaliseert droogland dat wordt omgezet in irrigatieland, en maakt daarmee een einde aan Doñana”, aldus María Isabel Mora Grande, parlementslid van Adelante Andalucía.

Nationale en internationale juridische interventie

Het is nog steeds mogelijk dat nationale en zelfs internationale gerechtshoven ingrijpen om het park te beschermen. Maar voor nu blijven PP en Vox onwrikbaar. “We zijn geen centimeter opgeschoven”, aldus hun vertegenwoordiger.

Reputatieschade

Inmaculada Nieto, van Por Andalucía, stelt dat de wet al “aanzienlijke reputatieschade” heeft toegebracht aan Doñana en Andalusië. “Als ze bij zo’n belangrijk onderwerp, waarbij alle andere instellingen en de samenleving op één lijn zitten, toch doorgaan, dan stoppen ze voor niets en niemand”, zegt de Andalusische parlementariër.

Met deze ontwikkelingen komt Andalusië in het oog van een groeiende storm van nationale en internationale kritiek, terwijl de toekomst van een van Spanje’s meest iconische natuurparken aan een zijden draadje hangt.

Lees ook: Doñana, van werelderfgoed tot ‘stinkende vijver’

Dit vind je misschien ook leuk