Ondernemers Mallorca eisen compensatie van staat voor geleden verliezen

door admin
Ondernemers Mallorca eisen compensatie van staat voor geleden verliezen

In een uitgebreid juridisch rapport wordt gesteld dat de overheidsinstanties die de betreffende maatregelen hebben opgelegd aansprakelijk gesteld kunnen worden voor de negatieve gevolgen ervan. Voorzitter Jordi Mora van het PIMEM, de federatie van kleine en middelgrote ondernemingen op Mallorca, zegt tegen de Spaanse krant El Mundo de juridische route niet uit de weg te gaan als onderhandelingen met de Spaanse regering en andere overheidsotrganen onvoldoende opleveren.

Rapport over aansprakelijkheid overheidskeuzes

Het juridische rapport is opgesteld door onderzoekers van de Universiteit van Girona en werd beschikbaar gesteld aan het MKB in Catalonië. In het rapport staat vermeld dat juridisch gezien de verliezen niet te wijten zijn aan de pandemie, maar aan het politieke beleid dat door de overheidsinstanties wordt gevoerd ten aanzien van de gezondheidscrisis. Als die geen maatregelen had genomen, hadden ondernemers zich nu in hele andere omstandigheden bevonden.

Spaanse overheidsorganen maken keuzes die consequenties hebben

“Overheidsinstellingen hebben beslissingen genomen die directe gevolgen hebben op ondernemers en die hun inkomsten en mogelijkheden hebben beperkt. Ondertussen moesten ondernemers de bijdrage voor de sociale zekerheid, huur, gas, water en licht door blijven betalen. Deze schade moet worden vergoed,” aldus Mora.

Hij riep donderdag elk bedrijf uit elke sector op om informatie aan te leveren die de geleden schade aantoont. Mora: “Ondernemers moeten hun jaarrekeningen van 2020 met voorgaande jaren vergelijken. Daaruit is al waardevolle informatie te halen over de geleden verliezen.”

Mogelijkheid om aansprakelijkheid internationaal te verhalen

Volgens het rapport zou deze stap van het PIMEM zelfs een deur kunnen openen naar internationale aansprakelijkheid. De keuze van overheden zoals die van het Verenigd Koninkrijk of Duitsland om toeristen niet meer naar Spanje te laten reizen is van invloed op de inkomsten voor talloze Spaanse ondernemers op bijvoorbeeld Mallorca. Als rechters het aandurven deze weg te bewandelen is het wellicht mogelijk om de aansprakelijkheid te verhalen op andere overheden of een beroep te doen op Europese fondsen voor een schadevergoeding.

Dit vind je misschien ook leuk