Ongekende hoeveelheid zeewier spoelt aan op stranden in Cádiz

door admin
Ongekende hoeveelheid zeewier spoelt aan op stranden in Cádiz

Het aangespoelde zeewier bedekt grote delen van de stranden van La Linea de la Concepción. Dit is de gemeente die grenst aan het Britse gebiedsdeel Gibraltar. Het zeewier zorgt voor een onaangename geur. Bovendien kan het de toegang tot het strand blokkeren en gevaarlijk zijn voor zwemmers. 

Hoewel zeewier normaal gesproken niet als schadelijk wordt beschouwd, kan het in grote hoeveelheden problemen veroorzaken. Het kan de waterkwaliteit aantasten en zelfs de flora en fauna in de omgeving bedreigen.

EuropaSur schrijft dat de lokale autoriteiten zijn druk bezig met het opruimen van het aangespoelde zeewier. Dit gebeurt voornamelijk met de hand, omdat machines niet geschikt zijn om het zeewier van het strand te verwijderen zonder schade aan te richten.

Oorzaak nog onbekend

Het is nog onduidelijk waarom er zo’n grote hoeveelheid zeewier is aangespoeld in de regio. Mogelijk heeft het te maken met klimatologische factoren of de ophoping van voedingsstoffen in de zee.

De afgelopen jaren hebben verschillende Spaanse kustgebieden te maken gehad met grote hoeveelheden aangespoeld zeewier. Dit heeft niet alleen gevolgen voor het toerisme, maar ook voor de natuur en de lokale economie.

De gemeenteraad wijst erop dat dit het tweede incident in slechts twee maanden tijd van dit type is. In februari moesten ook strandschoonmaakwerkzaamheden worden uitgevoerd waarbij ongeveer 30 ton algen van deze kustlijn werden verwijderd.

De lokale autoriteiten hopen dat het opruimen van het zeewier snel voltooid zal zijn en dat er maatregelen genomen worden om toekomstige problemen te voorkomen. In de tussentijd is het strand nog steeds open voor bezoekers, maar wordt er wel geadviseerd om voorzichtig te zijn en de instructies van de autoriteiten op te volgen.

Bekijk ook: Bruine alg bedekt “met tonnen” de stranden van de Canarische Eilanden

Dit vind je misschien ook leuk