Ook volwassenen in Spanje vanaf 2 mei naar buiten om te wandelen of sporten

door admin
Ook volwassenen in Spanje vanaf 2 mei naar buiten om te wandelen of sporten

Nu vanaf vandaag in Spanje kinderen tot 14 jaar buiten een wandelingetje mogen maken - gecontroleerd door ouders, maximaal een uur en dichtbij huis, staan ook oudere kinderen en volwassenen zonder kinderen te springen om een frisse neus te kunnen halen.

Gedurende vrijwel de volledige lock down tot nu toe vragen mensen zich af wat het probleem of gevaar kan zijn van sporten in je eentje in de buitenlucht als je dat doet op plekken waar weinig anderen zijn. Mensen die op het platteland leven, aan de rand van dorpen of steden of langs het strand zagen al die ruimte er nutteloos bij liggen. Spanje heeft zo’n beetje de strengste lock down van Europa en is het enige land dat – tot vandaag – kinderen niet dagelijks toestond naar buiten te gaan. 

Ook sporten en wandelen voor anderen

Zaterdag verkondigde premier Sánchez dat er na de versoepeling jegens kinderen ‘nieuwe verlichtingen’ zullen worden doorgevoerd om de quarantaine van burgers wat te verlichten. ‘Als de evolutie van de pandemie zich positief blijft ontwikkelen, zal vanaf 2 mei worden toegestaan dat mensen hun huis verlaten om op individuele wijze sportieve activiteiten te ontplooien of te wandelen met degene met wie ze in een huis leven’. 

Handelen met grootste voorzichtigheid

‘Het heeft ons veel gekost hier te komen en daarom moeten we met de grootste voorzichtigheid handelen’, zo benadrukte de premier tijdens zijn persconferentie opnieuw het idee dat de regering zeer voorzichtig te werk gaat. De hele maand is gewerkt aan een exit-strategie die mogelijk tot juni zal voortduren. Dinsdag zal de premier dit plan ter goedkeuring presenteren aan de ministerraad. ‘De terugkeer naar normaliteit zal per etappe’ worden gereguleerd en tegelijkertijd zal hierbij rekening worden gehouden met de ‘territoriale verschillen’ wat de evolutie van het coronavirus betreft. Regio’s waar het virus minder hard heeft toegeslagen en waar de verspreiding ervan onder controle lijkt, mogen sneller meer dan de zwaarstgetroffen regio’s zoals Madrid en Barcelona.

Pas met vaccin wordt leven weer ‘normaal’

Het leven kan pas weer normaal worden zoals het was vóór het coronavirus wanneer er een vaccin beschikbaar is. Volgens de directeur van het Crisiscoördinatiecentrum Fernando Simón, zal dat nog vele maanden tot ruim een jaar duren. Zoals hij zaterdag aangaf lijkt het ‘moeilijk’ dat in 2020 al een efficiënte formule beschikbaar is om het virus te bestrijden. 

Dit vind je misschien ook leuk