Ophef in Spanje: Buschauffeur ontslagen vanwege stop om menstruatiepijn

door admin
Ophef in Spanje: Buschauffeur ontslagen vanwege stop om menstruatiepijn

Vakbond CGT heeft het ontslag van een vrouwelijke buschauffeur aangekaart die naar verluidt is ontslagen vanwege het maken van een ongeplande stop vanwege "menstruatiepijnen en bloedingen".

De Almería-afdeling van de vakbond CGT heeft het ontslag bekritiseerd van een vrouwelijke buschauffeur van de lijn tussen Almería en Valencia. Volgens de vakbond is de vrouw ontslagen door het bedrijf Bacoma, een dochteronderneming van Alsa, vanwege het maken van een niet-reguliere stop wegens menstruatiepijn en bloedingen als gevolg van endometriose. De vakbond benadrukt dat het bedrijf al op de hoogte was van haar medische toestand.

Stop met passagiersveiligheid voor ogen

De CGT wijst erop dat de stop ook bedoeld was om de veiligheid van de passagiers te waarborgen, net zoals eerdere stops die om soortgelijke redenen zijn gemaakt. Volgens de vakbond maakt het ontslag deel uit van een breder patroon van “discriminerend gedrag en oneerlijke druk” waaronder de chauffeur moest werken. Bovendien vond het ontslag plaats terwijl de vrouw in een situatie van tijdelijke arbeidsongeschiktheid verkeerde. De vertegenwoordigers van de vakbond hebben verklaard dat ze juridische stappen overwegen om het ontslag aan te vechten.

Volgens de CGT heeft de vrouw sinds januari 2023 slechts één vrije dag gehad in het weekend, en werd een eerdere sanctie van het bedrijf door de rechtbank als “buitenproportioneel en ongeloofwaardig” beschouwd. De vrouw was ook de woordvoerster van de CGT-afdeling en eiste naleving van de wetgeving op het gebied van beloning en arbeidsgezondheid.

Vakbond beschuldigt bedrijf van misogyne en rechtenschending 

De vakbond heeft Alsa ook bekritiseerd voor het negeren van de uitleg van de ontslagen werknemer en beschuldigt het bedrijf van misogynie en schending van fundamentele rechten zoals gelijkheid, gezondheid en vrijheid van vakvereniging.

Er wordt nog steeds gewacht op een verklaring van het bedrijf Alsa met betrekking tot de kwestie. Alsa heeft tot nu toe nog geen commentaar gegeven op de aantijgingen.

Gendervooroordelen en vrouwenrechten

Verschillende concentraties hebben al plaatsgevonden van mensen die opkomen voor de rechten van de buschauffeur en om kwesties van gendervooroordelen onder de aandacht te brengen. Het incident roept vragen op over de omstandigheden op de werkplek en de vrouwenrechten in de Spaanse transportsector.

Dit vind je misschien ook leuk