Opmerkelijk in Spanje: lynx wandelt door dorpscentrum

door admin
lynx op straat

Dit weekend werd een Iberische lynx gespot in de straten van Munera, een stadje in de provincie Albacete. Voorbijgangers keken verbaasd toe terwijl het zeldzame dier rustig rondliep.

Een oplettende inwoner waarschuwde de lokale politie, die het dier begeleidde naar zijn natuurlijke habitat. Daar verdween hetuiteindelijk uit het zicht. Het betreft naar verluidt een jong vrouwtje van ongeveer een jaar oud. Het dier is mogelijk afkomstig uit de provincie Ciudad Real, gezien de nabijheid van een lynxkolonie daar.

Op zoek naar voedsel

Kenners schrijven haar aanwezigheid in de regio Albacete toe aan de zoektocht naar voedsel. Het gebied rond Munera staat bekend om zijn overvloed aan konijnen, een belangrijke voedselbron voor lynxen. Het dier draagt geen halsband en autoriteiten zetten zich in om het uit stedelijk gebied te verwijderen om eventuele gevaren te voorkomen.

Voorzichtigheid geboden

De gemeente vraagt de bevolking in de streek om voorzichtig. Met name automobilisten moeten opletten. Ook verzoekt men vallen of klemmen die het dier schade kunnen toebrengen, te verwijderen. Het gemeentebestuur van Munera heeft zelfs een oproep gedaan via sociale media om deze lynx te beschermen tegen mogelijk fatale valstrikken. Momenteel schatten deskundigen dat er meer dan 500 Iberische lynxen leven in Castilla-La Mancha.

Lynx doodgereden

Helaas kwam elders in Munera eerder een tragisch voorval voor waarbij een lynx was betrokken. Het gaat om een vrouwtjesdier, genaamd ‘Lúa’, die eerder was vrijgelaten in de provincie Ciudad Real. Zij werd aangereden op de N-463, in Munera in de provincie Albacete. Dit onderstreept het belang van voorzichtigheid en bewustzijn bij de bescherming van deze bedreigde diersoort.

Lees ook: Uniek apparaat in Andalusië moet voorkomen dat lynxen worden overreden

Dit vind je misschien ook leuk