Opnieuw een zomers weekend voor de boeg in Spanje

door admin
Opnieuw een zomers weekend voor de boeg in Spanje

Bereid je maar voor op een weekendje terras, strand of picknicken in het park. Opnieuw wordt zomers weer verwacht. Het blijft praktisch overal droog met lenteachtige temperaturen en in sommige gebieden zelfs temperaturen die zomers zijn.

De komende drie dagen zullen de thermometers de 25 graden overschrijden in zones van de zuidelijke helft van het schiereiland en 20 graden in de noordelijke helft. Het kwik geeft alleen lagere waarden aan in het noordelijke derde deel. Dat voorspelt het Spaanse meteorologische agentschap Aemet. Het zal alleen matig regenen in Galicië, langs de Cantabrische kust, het noorden en westen van Castilla y León en in de Pyreneeën. Dat is als gevolg van een front dat donderdag vanuit het noordwesten Spanje binnentrok.

31 graden in Murcia

De temperaturen zullen met name dalen in de Golf van Biskaje en in een groot deel van eht binnenland van het schiereiland. Dit in tegenstelling tot in het Middellandse Zeegebied en in nabijgelegen gebieden. In Murcia kan het kwik zelfs oplopen tot 31 graden op vrijdag. Op zaterdag daalt het licht, maar op zondag kan het nog warmer worden in deze regio. Ook Valencia zal zowel vrijdag als zondag 30 graden bereiken met een kleine dip naar 22 graden op zaterdag.

Zaterdag

Op zaterdag is later op de dag de kans op regen weer groter in Galicië en in het westen van Asturië. Hier zullen over het algemeen de temperaturen ook stijgen. In het Middellandse Zeegebied zal in tegenstelling tot vrijdag de zaterdag koeler zijn met zelfs wat lichte vorst in de berggebieden en op het noordelijke plateau.

Op de centrale uren van de dag zal de maximumtemperatuur echter meer dan 20 graden zijn in een groot deel van het oosten en zuiden van het schiereiland en tot 30 graden in de Guadalquivir-vallei in Andalusië. Sevilla, Granada en Córdoba bereiken 29 graden en Huelva, Málaga, Jaén, Ciudad Real, Albacete, Badajoz en Santa Cruz de Tenerife bereiken 25 of meer.

Zondag

Vanaf zondag verandert de positie van de hoge druk en dat bevordert de komst van koelere westen- en noordwestenwinden. Dat betekent dat de temperaturen in praktisch het hele land zullen dalen. Alleen in het Middellandse Zeegebied zullen warme winden de temperatuur blijven beïnvloeden. Die dag wordt op veel plekken langs de kust de 30 graden overschreden. Naast Valencia en Murcia zullen thermometers in de volgende provinciehoofdsteden waarden boven de 25 graden aanwijzen: Alicante, Castellón, Almería, Málaga, Granada, Córdoba, Sevilla, Huelva, Santa Cruz de Tenerife en Melilla.

Koeler zal het zijn in het noordwestelijke kwadrant van het land, zoals in Lugo en Segovia, waar het niet warmer dan 15 graden wordt. Al blijft de matige regenval die dag beperkt tot het hoge noorden.

Komende week

Voor na het weekend wordt warm weer verwacht met hogere temperaturen dan normaal is voor dit seizoen. Er zal praktisch geen regen vallen. Dat biedt hoop voor Semana Santa, die niet “nat en koel” zal zijn, zoals vorig jaar, maar naar verwachting zal beginnen met temperaturen tussen 3 en 6 graden boven normaal. Dat zal het geval zijn voor het binnenland van Catalonië, de regio Valencia, Castilla-La Mancha, Extremadura, Murcia en Andalusië. Het weer op deze data is wisselvallig, maar “het ziet er goed uit”.

Dit vind je misschien ook leuk