Opnieuw protest tegen Spaanse regering, PP wil vervroegde verkiezingen

door Elize van Loon

De leider van de Partido Popular, Feijóo, riep zondag premier Sánchez tijdens protesten in Madrid op om vervroegde verkiezingen uit te schrijven. Een golf van rode en Europese vlaggen overspoelde de Puerta de Alcalá in de Spaanse hoofdstad en breidde zich uit naar het Plaza de Cibeles.

Het warme weer zondag ontmoedigde de Partido Popular niet om op te roepen te protesteren tegen Sánchez, om de campagne voor de Europese verkiezingen op de rails te zetten en om de sociale onrust tegen de amnestiewet, die aanstaande donderdag definitief zal worden goedgekeurd in het Congres, nieuw leven in te blazen.

Vervroegde verkiezingen

Alberto Núñez Feijóo heeft de wetgevende macht bijeengeroepen en Sánchez gevraagd de algemene verkiezingen voor het eerst in maanden te vervroegen. De continuïteit van de huidige regering is “onhoudbaar”, vooral na de laatste parlementaire nederlagen. Feijóo voegde aan zijn eisenlijst toe dat Sánchez “de amnestiewet moet intrekken. Laten we er een eind aan maken,” zei hij onder applaus en gejuich van de duizenden mensen die in de hoofdstad bijeen waren.

Waarheid, vrijheid en democratie

“Laten we eerst voor de waarheid gaan, voor vrijheid en democratie. We moeten ons laten horen, want Sánchez heeft ons allemaal bedrogen”, herhaalde hij. De mobilisatie tegen Sánchez stond centraal in de toespraak van Feijóo, die opriep om van de Europese verkiezingen “de grootste demonstratie die ooit in Spanje heeft plaatsgevonden” te maken, zodat de “reactie” op Sánchez “in heel Europa wordt gehoord”.

“Ze willen ons het zwijgen opleggen omdat we anders denken”, vervolgde Feijóo, “Maar dat zal niet gebeuren”, verkondigde hij. De PP weet goed dat de Europese verkiezingen op 9 juni “beslissend” kunnen zijn vanwege het nationale karakter, en het gaat “tussen Sánchez of Spanje”.

Demonstratie

De demonstratie zou om 12:00 uur beginnen, maar de Puerta de Alcalá begon al een uur eerder vol te stromen. Zoals gebruikelijk bij PP-evenementen en protesten zorgde DJ Pulpo voor entertainment, terwijl de organisatoren Spaanse en Europese vlaggen uitdeelden aan de aanwezigen. Het evenement duurde ongeveer anderhalf uur. Feijóo sloot het evenement af, maar vóór hem spraken José Luis Martínez-Almeida, Isabel Díaz Ayuso en de filosoof Fernando Savater. Ook bracht María Corina Machado, leider van de Venezolaanse oppositie en gediskwalificeerd door het regime van Nicolás Maduro, haar boodschap. Ayuso gebruikte haar toespraak om Spanje met Venezuela te vergelijken vanwege de intentie van Sánchez om de algemene raad van de rechterlijke macht (CGPJ), het Hooggerechtshof en het Openbaar Ministerie te controleren. “Ze willen de media verdelen om de publieke opinie te controleren”, vervolgde Ayuso, die ook RTVE beschreef als “de pers van het regime”.

Slogans Milei 

In tegenstelling tot Feijóo, die het diplomatieke conflict met Argentinië omzeilde, verdedigde Ayuso in Madrid indirect Javier Milei door enkele van zijn slogans te gebruiken tijdens het evenement van de Volkspartij. “Leve de vrijheid, natuurlijk!” zei ze drie keer. Het was niet de enige knipoog naar de Argentijnse president. “We leven, zijn blij en dapper om de gevechten te leveren die we elke dag moeten leveren”, vervolgde ze.

Steun aan PP

De regionale delegaties hebben zonder uitzondering gehoor gegeven aan de oproep om naar Madrid te komen voor de protesten. De enige uitzondering was María Guardiola uit Extremadura, die nog herstellende is van de bloedvergiftiging die ze een paar dagen geleden opliep. Mariano Rajoy en José María Aznar waren ook aanwezig, hoewel ze bij deze gelegenheid niet actief deelnamen.

Dit vind je misschien ook leuk