Opnieuw recordaankoop van woningen in Spanje door buitenlanders

door admin
Opnieuw recordaankoop van woningen in Spanje door buitenlanders

Zoals al jaren het geval is worden de buitenlandse kopers aangetrokken door de kwaliteit van leven, het klimaat en de kilometerslange kustlijn in Spanje. Velen kopen daarom in vastgoed in het land. Niet alleen om er zelf op vakantie te gaan, maar ook om te verhuren en zo een mooi rendement op hun investering te krijgen. In de afgelopen maanden kochten buitenlanders meer woningen dan ooit in het land.

De vereniging van registrateurs wijst er op basis van deze cijfers op dat de buitenlandse vraag van 2014 tot 2022 een zeer relevant gewicht heeft vertegenwoordigd in de verkoop van woningen in Spanje. De niveaus liggen normaal tussen 12 en 14 procent. Alleen de periode van de coronapandemie vormde daarop een uitzondering, vanwege de mobiliteitsbeperkingen. Het gewicht van 16 procent dat tijdens het derde kwartaal van dit jaar is geregistreerd, is niet eerder gezien. 

Wel is er enige verschuiving te zien in de nationaliteiten. Degene die het grootste gewicht uitmaakten zijn wat minder geworden, terwijl andere nationaliteiten in opkomst zijn. De diversificatie van nationaliteiten is groter geworden. 

De meeste huizen werden tijdens het derde kwartaal gekocht door de Britten (9,3%), Duitsers (8%), Fransen (6,2%), Roemenen (4,6%), Belgen (4,27%), Nederlanders (4%) en Marokkanen (4%). Het aandeel van Britse aankopen op het totaal was echter minder dan ooit in het derde kwartaal. In 2015 was deze nationaliteit nog goed voor bijna 24 procent van de woningaankopen door buitenlanders in Spanje. Dat komt deels door de Brexit en de daarop volgende daling van de waarde van de pond ten opzichte van de euro. Ook maken de bijkomende administratieve complicaties het Britten tegenwoordig niet makkelijker om woningen in Spanje te kopen.

Andere nationaliteiten

Andere leidende nationaliteiten zoals de Fransen, Russen en Belgen verliezen op hun beurt aan gewicht als gevolg van de diversificatie van de nationaliteiten. Toch laten de absolute cijfers zien dat ze vrijwel allemaal op hun hoogste aankoopniveau van de afgelopen jaren zitten.

Opmerkelijke groei Nederlandse aankopen

Het aantal woningaankopen door Fransen is sinds het derde kwartaal van 2018 met 36 procent gegroeid. De Duitse aankopen groeiden zelfs met 97,8%. Ook opmerkelijk is de groei van de aankopen van vastgoed door Nederlanders in Spanje met 159 procent.

Polen en Oekraïners

In de gegevens voor de maanden juli tot september springen ook de  Oekraïners en Polen eruit. Die registreerden als gevolg van de oorlog de grootste kwartaalstijgingen. Van respectievelijk 0,72% en 0,26%. Zo vertegenwoordigen Oekraïners 1,81% van de totale aankopen door buitenlanders, terwijl Polen 3,86% voor hun rekening nemen.

In absolute cijfers waren de belangrijkste nationaliteiten Brits (2.446), Duits (2.113), Frans (1.633), Roemeens (1.205), Belgisch (1.123), Nederlands (1.077) en Marokkaans (1.054).

Wat zijn de favoriete provincies voor buitenlanders

Alicante, Tenerife en Malaga zijn de provincies waarin buitenlanders de meeste woningen hebben gekocht in het derde kwartaal van het jaar. Het gewicht van aankopen ten opzichte van het totaal van buitenlanders is als volgt: Alicante (42,80%), Santa Cruz de Tenerife (40,46%), Malaga (33,95%), Balearen (31 41%), Girona (28,10%) en Las Palmas (21,29%).

Bekijk ook: Huizenprijzen op Mallorca en Ibiza zijn de hoogste van Spanje

Ten opzichte van 2021 is er in 2022 een duidelijk herstel van buitenlandse investeringen in huisvesting. In het derde kwartaal van dit jaar zijn in Alicante ongeveer 74% meer huizen verkocht aan niet-nationale klanten dan in dezelfde periode in 2021. Valencia springt er ook uit, met een jaar-op-jaar groei van 60%, en Malaga, met 51% meer verkoop aan buitenlanders.

Per autonome gemeenschap

14 van de 17 autonome gemeenschappen hebben procentuele kwartaalstijgingen geregistreerd. Degenen met het grootste gewicht van buitenlandse aankopen zijn de Canarische Eilanden (33,69%), Balearen (31,46%), de Valenciaanse Gemeenschap (28,34%), Regio Murcia (23,38%), Andalusië (17,76%) en Catalonië (15,29%). 

Bekijk ook: Gekte op de huizenmarkt in de provincie Malaga en Costa del Sol

Dit vind je misschien ook leuk