Op twee varkenshouderijen in Aragón, Spanje, zijn ernstige misstanden aan het licht gekomen. Stichting Igualdad Animal heeft donderdag beide bedrijven aangeklaagd vanwege de erbarmelijke omstandigheden waarin de dieren worden gehouden. De varkens leven in vervuilede hokken, vertonen tekenen van canibalisme en lijden aan ernstige verwondingen.
De foto’s die in augustus zijn genomen tonen schokkende beelden van varkens die andere dode dieren opeten, lichamen in staat van ontbinding, en dieren met zware verwondingen en abcessen. Ze zijn te zien in dit artikel van de krant El Público. Het is niet de eerste keer dat dit soort beelden uit de Spaanse varkensindustrie opduiken.
Gezondheidsrisico’s en overtreding van dierenwelzijnswetgeving
Volgens Javier Moreno van Igualdad Animal, kunnen de slechte hygiënische omstandigheden op deze boerderijen ook een gevaar vormen voor de volksgezondheid. De stichting wijst erop dat de bedrijven de Spaanse wetgeving omtrent dierenwelzijn ernstig schenden. Anna Mulá van Igualdad Animal, verklaart: “De geconstateerde overtredingen veroorzaken onnodige pijn, leed en schade aan de dieren.” De betrokken bedrijven, waaronder de varkenshouderij in Huesca die vermoedelijk is verbonden met Piensos Costa, ontkennen alle aantijgingen ondanks de onthullende beelden.
Varkens zonder zorg achtergelaten
Op de beelden zijn ook varkens te zien met vervormingen van de maag en geslachtsdelen, zonder dat er sprake lijkt te zijn van enige veterinaire zorg. Verder zijn er dieren met open, etterende wonden en vergevorderde ondervoeding. In de varkenshouderij in Zaragoza, verbonden aan Copiso, een producent van veevoer, werden dode biggetjes onbeheerd achtergelaten. Dat leidde tot incidenten van canibalisme onder de dieren. De situatie in beide bedrijven maakt duidelijk dat er een structureel gebrek is aan controle en zorg voor het welzijn van de dieren.
Reactie van betrokken bedrijven blijft uit
De bedrijven achter deze varkenshouderijen beweren over de benodigde welzijnscertificaten te beschikken, maar de feitelijke omstandigheden vertellen een ander verhaal. Volgens Moreno zijn de zogenaamde welzijnscertificaten weinig meer dan schijn. Daarom moeten we ons afvragen in hoeverre dergelijke labels betrouwbaar zijn. Igualdad Animal heeft vrijdag officieel klachten ingediend tegen beide boerderijen. De organisatie hoopt dat de autoriteiten nu daadwerkelijk in actie komen en de situatie ter plaatse onderzoeken, zodat het dierenleed een halt kan worden toegeroepen.
Structurele problemen in vee-industrie
Dit soort misstanden zijn helaas niet zeldzaam. In Spanje werd in 2023 slechts 0,98% van de veehouderijen gecontroleerd, aldus een rapport van het Ministerie van Landbouw. Volgens Moreno is het systeem zelf de oorzaak van het leed, omdat het dieren puur als winstgevend product ziet. Met de huidige aanklacht hoopt Igualdad Animal verandering te bewerkstelligen en controle en toezicht van de bevoegde instanties af te dwingen.
Weinig verbeteringen ondanks gewijzigde Dierenwelzijnswet
Sinds september 2023 is een nieuwe Dierenwelzijnswet in Spanje van kracht. Deze bevat verschillende belangrijke regels voor varkenshouderijen, die duidelijk worden overtreden door bovengeboemde bedrijven. De schokkende beelden van de mishandelde varkens laten daar geen twijfel over bestaan. De wet stelt namelijk dat varkenshouders verantwoordelijk zijn voor het bieden van voldoende ruimte, licht en ventilatie voor de dieren. Verder zijn er regels om stress bij varkens te verminderen, zoals tijdens transport en slachten. Ook moeten er volgens de wet meer frequente en striktere inspecties worden uitgevoerd om te zorgen dat de nieuwe normen worden nageleefd.
Varkenshouderijen in Spanje
Spanje heeft een van de grootste varkensvleesindustrieën in Europa. Er zijn ongeveer 34 miljoen varkens in Spanje, waarvan 2,7 miljoen zeugen. In 2022 produceerde Spanje ongeveer 5,07 miljoen ton varkensvlees. Ongeveer 367.582 ton van dit vlees wordt geconsumeerd binnen Spanje, wat neerkomt op ongeveer 21,2 kilo per hoofd van de bevolking. De rest, wat neerkomt op ongeveer 4,29 miljoen ton, wordt geëxporteerd. Spanje is wereldwijd de derde exporteur van varkensvlees, na de Verenigde Staten en China. De belangrijkste afnemers van Spaans varkensvlees zijn China, Japan, Frankrijk, Italië en Portugal.
De meeste varkenshouderijen in Spanje bevinden zich in het noordoosten van het land, met name in de regio’s Catalonië en Aragón. Deze gebieden kennen de hoogste varkensdichtheid en zijn ook de locaties van belangrijke slachthuizen, zoals die in Vic en de omliggende streken.