Opnieuw Spaanse stad beste ter wereld voor gepensioneerden

door admin
Valencia Spaanse stad

Spanje is de vijfde beste plek om te pensioneren in 2024, dus het is geen verrassing dat een Spaanse stad wordt aanbevolen aan buitenlandse gepensioneerden.

De verkozen Spaanse stad heeft mensen die van hun pensioen willen genieten veel te bieden. Denk aan bijzondere architectuur, tal van winkelmogelijkheden, uiteenlopende culturele activiteiten en een grote variatie op gastronomisch vlak. Tot slot liggen er prachtige stranden in de buurt waar het goed toeven is, zowel zomers als in de winter dankzij het milde klimaat het hele jaar door. Het overzicht plaatst Braga in Portugal op de tweede plaats, gevolgd door Mazatlán in Mexico op de derde plaats. Het Griekse Kreta en Chitré in Panama sluiten de top vijf.

Vijf beste plaatsen

Het onderzoek werd uitgevoerd door de website Live and Invest Overseas, gespecialiseerd in economisch advies voor lezers die willen investeren, pensioneren of een bedrijf willen starten in het buitenland. Op basis van factoren zoals veiligheid, kwaliteit en kosten van levensonderhoud en de faciliteiten voor het verkrijgen van een verblijfsvergunning, heeft een lijst samengesteld van de vijf beste plaatsen ter wereld om van het pensioen te genieten.

Spaanse stad op 1

De conclusie dat Valencia de beste stad ter wereld is voor gepensioneerden zal de Valencianen verheugen en wellicht mensen inspireren om zich eens wat meer in die regio te verdiepen. Oprichtster van de website, Kathleen Peddicord, noemt  Valencia haar “favoriete keuze” voor pensionering, om verschillende redenen. De stad heeft prachtige stranden “op slechts enkele minuten van het stadscentrum” en dankzij het “aangename” klimaat kunnen mensen hier het hele jaar door van genieten.

Valencia staat ook bekend om zijn indrukwekkende architectuur die eeuwenlange geschiedenis combineert met ultramoderne elementen. Denk aan de Ciudad de las Artes y las Ciencias van architect Santiago Calatrava. Daarnaast prijst Peddicord de “hoogwaardige infrastructuur en diensten” van de stad, waaronder het openbaar vervoer, de gezondheidszorg en de groene ruimten. Live and Invest Overseas benadrukt ook het hoge veiligheidsniveau in Spanje, de verschillende mogelijkheden om een verblijfsvergunning te verkrijgen en het “geweldige” gezondheidssysteem.

Quality of life index

Valencia staat ook op één in de Quality of Life index van de internationale netwerkorganisatie Internations. Daarmee is de stad aan de Spaanse oostkust verkozen tot beste plaats om te wonen voor expats. Expats roemen het openbaar vervoer als betaalbaar, voelen zich veilig in de stad, houden van de goede mogelijkheden voor recreatieve sporten, zijn gelukkig met hun sociale leven hier en vinden het gemakkelijk om zich in Valencia te settelen. Ook de kosten van levensonderhoud worden positief gewaardeerd.

Spanje aantrekkelijk voor gepensioneerden

Spanje staat vaak in de top 10 van beste landen om tijdens het pensioen te wonen. Volgens het Global Retirement Index van het gespecialiseerde tijdschrift International Living, staat Spanje op de vijfde plaats vanwege de aantrekkelijke combinatie van hoge levenskwaliteit, een benijdenswaardig klimaat en een rijk cultureel aanbod. International Living wijst erop dat het mogelijk is om van een comfortabel leven te genieten in Spanje met een maandelijks budget van 1.850 euro. Wel meldt het erbij dat dit bedrag varieert afhankelijk van de locatie binnen het land. Zo liggen de kosten van levensonderhoud hoger in Madrid dan in Malaga. Verder zijn landelijke gebieden veel goedkoper om te leven dan de stedelijke.

Malaga

Forbes plaatste in oktober Malaga nog in de top drie van beste steden ter wereld om te wonen na je 60e. In die lijst kwam geen andere Spaanse stad voor. Een belangrijk argument daarvoor was het klimaat. “Voor velen die hun pensioenjaren in comfort willen doorbrengen, is dit een belangrijke troef”, aldus Forbes. Ook prees het blad de mobiliteit en veiligheid in de Zuid-Spaanse stad.

Lees ook: Groen licht voor uitbreiding luchthavens Alicante en Valencia

Dit vind je misschien ook leuk