Orka’s laten opnieuw zeilboot zinken in de Straat van Gibraltar

door admin
orka

Beruchte orka’s ‘Gladis’ hebben opnieuw toegeslagen in de Straat van Gibraltar. Afgelopen zondag zonk de zeilboot Alborán Cognac na een ontmoeting met deze zeezoogdieren. Dit is het eerste schip dat dit jaar door orka’s tot zinken is gebracht. Daarmee komt het totaal aantal schipbreuken sinds 2020 op zeven te staan.

Volgens de Spaanse Kustwacht verzochten de twee bemanningsleden van de Alborán Cognac zondagmorgen rond 9 uur om evacuatie. Hun schip was 14 mijl voor de kust van Kaap Espartel, in Marokkaanse wateren, door de aanval zwaar beschadigd geraakt. De orka-aanval had het roer beschadigd en er was een gat in de romp ontstaan waardoor de 15 meter lange zeilboot begon te zinken.

In reactie hierop werd een reddingshelikopter ingezet en werd het nabijgelegen tankerschip MT Lascaux gevraagd om hulp te bieden. De bemanning werd geïnstrueerd om reddingsvesten aan te trekken en het AIS-systeem (Automatic Identification System) te activeren. Een uur na het eerste noodsignaal werden de twee zeilers veilig aan boord van het tankerschip gebracht. De zeilboot kon niet gered worden en zonk uiteindelijk.

Gedrag van de orka’s

Volgens experts van het Grupo de Trabajo Orca Atlántica (GTOA) zijn de aanvallen van de ‘gladis’ orka’s, een groep van 15 dieren, sinds mei 2020 een bekend fenomeen. Deze orka’s maken deel uit van een populatie van ongeveer 37 dieren die tussen het noorden van het Iberisch schiereiland en de Straat van Gibraltar leven. Ze hebben al zeven schepen tot zinken gebracht, waaronder vijf zeilboten en twee Marokkaanse vissersboten.

De orka-hoofdrolspelers van deze incidenten worden Gladis genoemd. Dat is een toespeling op een van hun eerste lokale namen, ‘orka Gladiator’. Om ze van elkaar te onderscheiden, kregen ze ook een achternaam en zo werden White Gladis, Grey Gladis en Black Gladis geboren.

De laatste boot die door een ‘aanvaring’ met orka’s tot zinken werd gebracht was de Grazie Mama II. Dit zeiljacht werd gedurende 45 minuten lang door een groep orka’s belaagd. De boot raakte zo zwaar beschadigd dat deze uiteindelijk vlakbij de haven van Tanger begon te zinken. De bemanning kon tijdig in veiligheid worden gebracht.

Niet-intentionele aanvallen

Alfredo López is marien bioloog en benadrukt dat deze gedragingen geen doelgerichte aanvallen zijn. Het lijkt eerder een aangeleerd gedrag dat mogelijk verband houdt met hun nieuwsgierigheid, speelsheid of een vorm van voorzorgsmaatregel. “Ze gaan niet als een stormram te werk om een boot aan te vallen en te laten zinken, hoewel ze dat wel zouden kunnen als dat hun intentie was,” aldus zegt López in El País.

Preventieve maatregelen

Het ministerie van Transport en Mobiliteit Sostenible heeft richtlijnen gepubliceerd voor schippers die door de Golf van Cádiz en de Straat van Gibraltar varen. Een eerste aanbevling is om niet te stoppen, maar naar de kust te varen. Zo snel mogelijk weg van de diepe wateren waar de orka’s zich normaal gesproken bevinden. Ook is het belangrijk om bewegingen aan boord te minimaliseren. Zo kunnen verwongingen of overboord vallen worden voorkomen. Bovendien mogen geen maatregelen genomen worden die de orka’s verwonden of kunnen irriteren. Schippers dienen een ontmoeting met orka’s altijd te melden aan het dichtstbijzijnde reddingscentrum.

App Orcinus

Voor wie van plan is te gaan varen in de gebieden waar de orka’s actief zijn, kan het zin hebben de app Orcinus te downloaden. Wanneer iemand aan boord van een schip een groep orka’s spot, activeert die persoon de applicatie en noteert de coördinaten. Op deze manier kunnen wetenschappers verbonden aan de app de routes van de orka’s volgen en mogelijk de scheepvaart in bepaalde gebieden tijdig waarschuwen.

Lees ook: Orka’s maken zeilboot stuurloos in A Coruña

Dit wil je misschien ook lezen