Overstromingen en twee gezonken boten in Catalonië

door admin
Overstromingen en twee gezonken boten in Catalonië

De persoon moest na een hartstilstand in kritieke toestand worden opgenomen in het ziekenhuis van Mátaro, maar is inmiddels buiten levensgevaar. De zware stortbui heeft bovendien twee boten in de haven doen zinken en veroorzaakte schade aan nog een tiental andere boten. Dat blijkt uit de eerste balans die is opgemaakt door de burgerbescherming. De alarmdiensten en de brandweer melden van hun kant dat ze rond de honderd meldingen hebben ontvangen van burgers over overstromingen en andere vormen van schade als gevolg van de stortregens.

Vrijdag, voor aankomst van het noodweer, activeerde de regionale overheid waarschuwingen voor intense regen langs de kust. De civiele bescherming activeerde eveneens een noodplan vanwege het risico op overstromingen. 

Mátaro

De gemeente die het meest is geraakt door de stortregens is Mátaro. De hoofdstad van de streek Maresme is gedeeltelijk overstroomd. Het gaat om enkele straten in het centrum en de boulevard. Blikseminslag heeft bovendien de installaties van het treintraject R1 van Rodalies beschadigd. Gedurende enkele uren kon de trein daar op slechts één spoor rijden tussen Vilassar en Mátaro.

Een 63-jarige man moest gered worden uit zijn auto, waarin hij vast was komen te zitten toen hij door een tunnel reed. De brandweer kon ook pas rond een uur of acht ’s avonds enkele autos bevrijden die vast zaten in de tunnel naar het strand bij Pas del Cargol. Een van de inzittenden moest ter controle naar het ziekenhuis worden overgebracht. 

Twee boten gezonken

Door de zware stortregens zijn ook twee boten in de haven van Mátaro gezonken. Tot nu toe is er nog geen brandstof gelekt. Wel zijn er inperkingsbarrières opgesteld om eventuele vervuiling te voorkomen als de brandstof toch gaat lekken.

Ook elders in Catalonië heeft het noodweer voor schade door ondergelopen kelders en garages en veel meldingen van burgers bij de brandweer gezorgd. In Vidreres moesten brandweerlieden diverse mensen redden uit vier autos die vast waren komen te zitten door het water. Ook in Lloret de Mar moest een gezin uit een auto worden gered op een bosweg. Op een school in Calella konden leerlingen een paar uur lang wegens hoog water het gebouw niet verlaten.

Bekijk ook: Veel schade na grote overstromingen op Mallorca

Dit vind je misschien ook leuk