Overstromingsmeldingssysteem Google Flood Hub nu ook in Spanje

door admin
Overstromingsmeldingssysteem Google Flood Hub nu ook in Spanje

Met het systeem wil Google bijdragen aan de veiligheid van mensen te midden van de toenemende frequentie en intensiteit van natuurrampen als gevolg van klimaatverandering. Overstromingen worden gezien als een van de belangrijkste klimaatbedreigingen. Volgens het IPCC gaat het om meer dan 250 miljoen getroffen mensen wereldwijd en een economische schade van ongeveer 10 miljard dollar, aldus het IPCC.

Flood Hub-platform

Het ‘Flood Hub’-platform biedt voorspellingen voor rivieroverstromingen. Verder informeert het over waar en wanneer rivieren zullen overstromen in verschillende delen van de wereld, waar ongeveer 460 miljoen mensen wonen. Wil je weten hoe je Flood Hub kunt gebruiken, bekijk dan de video op deze pagina.

Lees ook: 50.000 woningen in Spanje staan op plekken met groot overstromingsrisico

Met deze uitbreiding omvat het platform nu ook gebieden met een hoger risico op overstromingen, zoals Nederland, Vietnam, Myanmar, Laos en Cambodja. Ook landen met extreme klimatologische gebeurtenissen, zoals België, Spanje en Duitsland in Europa, en het Central American Dry Corridor, dat Nicaragua, Honduras en Guatemala doorkruist, zijn opgenomen.

Aan uitbreiding wordt gewerkt

Google werkt aan het uitbreiden van de overstromingswaarschuwingen op de zoekmachine en Maps in de komende 12 maanden, zodat gebruikers gemakkelijk toegang hebben tot deze cruciale informatie.

Flood Hub beschikbaar in 80 landen

De AI-service van Google voor overstromingsvoorbereiding werd voor het eerst gelanceerd in 2018 in India en Bangladesh om te helpen bij de gevolgen van jaarlijkse overstromingen. In 2022 werden de waarschuwingen uitgebreid naar 18 andere landen en nu zijn ze beschikbaar in 80 landen.

Vergemakkelijken van respons op noodsituaties

Met behulp van een combinatie van hydrologische en overstromingsmodellen voorspelt Google Floods de waterstroom in rivieren en bepaalt het welke gebieden getroffen kunnen worden en tot welke hoogte het water kan stijgen. Deze tool is onderdeel van Google’s inzet om de respons op noodsituaties te vergemakkelijken, niet alleen bij overstromingen, maar ook bij bosbranden en aardbevingen.

Lees ook: Spanje telt ruim 1.300 gebieden met potentieel overstromingserisico

Dit vind je misschien ook leuk