Paasweek eindigt in Spanje met overstromingen, files en afgelaste processies

door Elize van Loon
Semana Santa, paasweek, processie afgelast

De Goede Week, de paasweek, is in Spanje de laatste fase ingegaan met regen, wind en sneeuw. Door het slechte weer werden de paasprocessies in verschillende delen van Spanje afgelast of opgeschort. Bovendien leidden de weersomstandigheden en de terugkeer na de paasvakantie tot files op de Spaanse wegen. In Andalusië vonden overstromingen plaats.

Op de Spaanse televisie was eerder deze week al te zien hoe mensen elkaar huilend in de armen vielen toen bekend werd dat de processies in Sevilla op het laatste moment niet doorgingen. Optochten in steden als Cádiz en Zaragoza waren ook al afgelast. En door het slechte weer gingen ook processies op de laatste zondag van de paasweek 2024 niet door.

Zo moest in Valencia de Opstandingsprocessie worden afgelast vanwege de regen. De ontmoeting tussen de beelden van de Herrezen Jezus en de Maagd van Glorie in de stad Villajoyosa in Alicante vond niet buiten plaats, maar werd in een kerk gehouden. Ook door het slechte weer.

In de Navarrese stad Tudela vond wel de traditionele afdaling van de engel plaats die aan de Maagd Maria de wederopstanding van haar zoon aankondigt. Dit gebeurde in een scène die is uitgeroepen tot Feest van Nationaal Toeristisch Belang. Het evenement werd bijgewoond door duizenden mensen. In Aranda, in Burgos, werd dezelfde traditie gevierd, zij het met bijna een uur vertraging en in een korte versie in de regen.

De processie van de Heilige Herrezen Christus in Logroño werd afgelast. Deze processie, de enige in Spanje die vertrekt vanaf een begraafplaats, zou zondagmiddag vertrekken.

Files en drukte op de weg op paaszondag

Het slechte weer houdt ook in de laatste fase van de paasweek 2024 stand, meldde de Spaanse weerdienst Aemet. De storm Nelson houdt een groot deel van het land in zijn greep dit weekend. Regen, storm, wind, golven en sneeuwval zorgen voor overlast en chaos, midden in de terugkeer van de feestdagen. Sinds zondagmiddag stonden er al files op de belangrijkste snelwegen naar Madrid, na de files van zaterdag. Toen besloten veel automobilisten al om hun terugkeer naar huis te vervroegen.

Voor zondag zijn er waarschuwingen geactiveerd voor regen, storm, wind, golven en sneeuw in Andalusië, Murcia, Valencia, Balearen, Catalonië, Aragon, Madrid, Castilla y León, Castilla La Mancha en Galicië.

Overstromingen en overlast in Andalusië 

De paasweek 2024 eindigde nat in Andalusië. Voor de broederschappen was het een van de ergste paasweken sinds mensenheugenis. Daarentegen was het een van de meest gunstige voor het land, omdat het hielp de zorgwekkende droogte te verlichten.

Noodsituatie 112 Andalusië heeft tijdens deze paaszondag meer dan 120 incidenten als gevolg van regen en wind afgehandeld. De incidenten kwamen voornamelijk door de effecten van regenval in de provincies Cádiz, Granada en Málaga. De hulpdiensten werden gebeld voor gedeeltelijke overstromingen van huizen, panden en garages en ophopingen van waterplassen op wegen. Er waren onder andere incidenten bij Tarifa, Algeciras, La Linea de la Concepción en Arcos de la Frontera. In Granada is de weg A-415 in de gemeente Alhama de Granada afgesloten door de val van een boom. Daarnaast waren opeenhopingen van plassen water, overlopende beken en rivierbeddingen, stenen en vallende takken. In Córdoba hebben brandweerlieden een bestuurder gered die vast was komen te zitten in een plas water. Daarnaast hebben ze ingegrepen bij het omvallen van bomen en overstromingen in enkele huizen in de stad Córdoba.

Lees ook: Stille Zaterdag een van de meest winterse dagen van het jaar in Spanje 

Dit vind je misschien ook leuk