Een piepklein eiland midden in de zee tussen het Zuid-Spaanse Motril en het Marokkaanse Nádor vormt een nieuwe hotspot voor mensensmokkelaars. Om meer te weten te komen van de huidige situatie bezocht een parlementaire delegatie van 13 personen uit verschillende politieke partijen de militaire detachement op het Alborán Eiland.
Dit kleine eiland kampt met een toenemend aantal illegale migranten die daar door criminele organisaties met snelle boten worden afgezet. Sinds het begin van dit jaar gaat het al om 518 migranten die met 20 verschillende boten op het kleine eiland zijn aangekomen, Hiervan waren er 31 minderjarig en 23 vrouwen. De meeste migranten zijn van Marokkaanse afkomst. Het Spaanse leger, dat sinds 1997 een detachement van 11 soldaten op het eiland heeft, staat voor de uitdaging om deze migranten tijdelijk op te vangen totdat ze kunnen worden overgebracht naar het vasteland.
Gebrek aan voorzieningen
De omstandigheden op Alborán zijn verre van ideaal. Het eiland beschikt slechts over een vuurtoren die de soldaten onderdak biedt, een kleine pier en minimale faciliteiten. De migranten moeten vaak weken op het eiland blijven voordat ze naar het vasteland worden gebracht. Voorheen voerde de kustwacht Salvamento Marítimo deze taak nog op de dag van aankomst uit. Sinds de Guardia Civil, vallend onder het ministerie van Binnenlandse Zaken, de migranten naar Spanje moet brengen, duurt het vaak enkele weken. De politiedienst ziet het bovendien niet echt als hun taak de migranten naar het Spaanse vasteland te brengen.
Reactie van het ministerie van Defensie
Het ministerie van Defensie, onder leiding van minister Margarita Robles, erkent de moeilijke situatie. Het ministerie heeft in april 1,3 miljoen euro toegewezen voor de bouw van een tijdelijke opvanglocatie op het eiland. Deze constructie bevindt zich nog in een vroeg stadium, maar moet uiteindelijk de situatie voor zowel de migranten als de soldaten verbeteren.
Veiligheidsproblemen en spanningen
De soldaten op Alborán ervaren regelmatig spanningen en veiligheidsproblemen door de aanwezigheid van soms gewapende smokkelaars. Het is voor hen soms veiliger om zich te verbergen dan om te voorkomen dat smokkelaars de migranten in gevaarlijke gebieden van het eiland afzetten. De smokkelaars kiezen voor deze route omdat deze korter, goedkoper en minder gevaarlijk is dan andere routes naar de Spaanse kust.
Beloftes tot verbetering
De bezoekende parlementariërs hebben de situatie met eigen ogen kunnen zien. Naar aanleiding daarvan benadrukken ze de noodzaak van verdere maatregelen om de situatie te verbeteren. De spanningen tussen de ministeries van Defensie en Binnenlandse Zaken, verantwoordelijk voor de Guardia Civil, moeten worden aangepakt om een efficiëntere en snellere overplaatsing van migranten te waarborgen.
Alborán Eiland
Het Alborán Eiland is een klein vulkanisch eiland in de Zee van Alborán, het meest westelijke deel van de Middellandse Zee. Het eilandje behoort tot de Spaanse provincie Almería en heeft vanwege zijn strategische ligging tussen Spanje en Marokko een interessante geschiedenis. Door die ligging is het ook al eeuwenlang in gebruik. De omvang is slechts 550 bij 290 meter.
Lees ook: De dodelijke kant van de Spaanse zuidgrens op zee