Politie sluit bordeelappartementen Malaga: gedwongen seks en uitbuiting

Criminele organisatie buitte mogelijke meer dan 500 vrouwen uit

door Judith Goeree
prostitutie in Spanje en sekswerker

De Spaanse politie heeft in Malaga invallen gedaan bij een van de grootste netwerken van seksuele uitbuiting in Spanje. Tijdens de operatie zijn elf vrouwen bevrijd die in ´bordeelappartementen´ in de stad werden gedwongen tot seks om zogenaamde ´schulden af te lossen´.

De politie heeft een crimineel netwerk opgerold dat slachtoffers 24/7 dwong tot seksuele handelingen. Daarbij gingen de daders nietsontziend te werk. Zo werden vrouwen zelfs gedwongen tot gemeenschap zonder gebruik van condoom of seks tijdens de menstruatie. De top van de politie schat dat het illegale netwerk meer dan 500 vrouwen van Latijns-Amerikaanse afkomst heef uitgebuit. Ook zou er jaarlijks 1,5 miljoen euro verdiend worden aan deze praktijken.

Onderzoek gestart na anonieme meldingen

De politie begon een onderzoek na drie meldingen via het Spaanse nationale telefoonnummer 900 10 50 90 en het e-mailadres trata@policia.es, waar burgers anonieme tips over mensenhandel en seksuele uitbuitingen kunnen melden. Op basis van de meldingen kon de politie vier illegale bordeelappartementen lokaliseren van de organisatie die is gevestigd in Malaga.

Vrouwen naar Spanje gelokt met valse beloften

Volgens de politie ging het criminele netwerk uiterst professioneel te werk en heeft het een groot aantal leden. De organisatie zou een groot deel van de slachtoffers al in het land van herkomst, voornamelijk Colombia, hebben geronseld. De vrouwen, allen in penibele economische omstandigheden, werden onder valse voorwendselen naar Spanje gelokt. Zij kregen werk aangeboden in een schoonheidssalon van de organisatie in Spanje. Bij aankomst kregen zij echter te horen dat zij de kosten voor de reis en het regelwerk moesten afbetalen door zich te prostitueren voor de organisatie. De politie meldt echter dat de vrouwen de betreffende schulden niet konden aflossen door onrechtvaardige boetes en straffen die het netwerk telkens weer uitdeelde.

Erbarmelijke omstandigheden in bordeelappartementen

“De arbeidsomstandigheden waren erbarmelijk en brachten de gezondheid van de vrouwen ernstig in gevaar”, verklaarde de Nationale Politie. Ook meldden zij dat de vrouwen “24 uur per dag, zeven dagen per week beschikbaar moesten zijn en geen enkele klant of dienst konden weigeren. De slachtoffers werden gedwongen te werken, zelfs tijdens de menstruatie en zonder condoom. Meerdere vrouwen hebben daardoor seksueel overdraagbare aandoeningen opgelopen. Desondanks bleven de daders hen uitbuiten.” De vrouwen werden bovendien permanent in de gaten gehouden via camera´s in de bordeelappartementen. Alleen met nadrukkelijke toestemming van de verantwoordelijken mochten de vrouwen het appartement twee uur per dag verlaten.

Drugs

Naast seksuele uitbuiting maakte het criminele netwerk zich ook schuldig aan de verspreiding van verdovende middelen in de bordeelappartementen. Bovendien werden de slachtoffers gedwongen drugs te gebruiken en deze aan te bieden aan klanten. Op die manier moesten zij de klanten zo lang mogelijk vasthouden om zoveel mogelijk winst te genereren.
De politie ontdekte naast het criminele netwerk ook het bestaan van een parallel bedrijfsnetwerk dat werd gecontroleerd door de leiders van het netwerk. Het enige doel van het bedrijfsnetwerk was om de illegale inkomsten een schijn van legaliteit te geven. Uit onderzoek blijkt dat de organisatie maandelijks een vast inkomensdoel voor ogen had voor elk van de bordeelappartementen. Volgens berekeningen zou het jaarinkomen daarmee op ongeveer 1,5 miljoen euro uitkomen.

Ook andere goederen in beslag genomen

Bij de invallen in Malaga zijn ook 145.338 euro in contanten, 1,2 kilo cocaïne en diverse versnijdingsmiddelen en weegapparatuur in beslag genomen. Op bevel van de rechter zijn de vier appartementen gesloten. Ook zijn 13 bankrekeningen geblokkeerd en is er beslag gelegd op verschillende goederen ter waarde van 130.000 euro.

Lees ook: ‘Ibiza loopt risico als Thailand te worden op gebied van sekstoerisme’

Dit vind je misschien ook leuk