Populaire Spaanse tapas: almejas a la marinera

door admin
Populaire Spaanse tapas: almejas a la marinera

Verse almejas zijn in het voorjaar en zomer te krijgen bij de meeste Spaanse supermarkten met een visafdeling en in viswinkels. Wij houden zelf erg van de almejas die de Mercadona in kleine netjes verkoopt op de verse vis-afdeling.

In Nederland kun je het gerecht bereiden met andere schelpdieren, zoals tapijtschelpen. Er zijn allerlei varianten op dit recept in Spanje te vinden, maar wij vinden de eenvoudigste zelf het lekkerst. Op een menukaart kies je voor ‘almejas a la marinera’ (almejas op visserswijze). Meestal wordt het als ración (portie) geserveerd.

Ingrediënten

–          1 kilogram verse almejas

–          2 eetlepels olijfolie

–          1 kleine ui, gesnipperd

–          3 eetlepels droge witte wijn of fino sherry

–          2 tenen knoflook, fijngehakt

–          zout en peper naar smaak

–          vers stokbrood

Hoe maak je almejas a la marinera

Laat de almejas vooraf een uurtje weken in zout water om zand en steentjes te verwijderen. Spoel ze daarna af onder de kraan. Gooi de exemplaren die niet dicht gaan weg, deze zijn dood en kunnen voedselvergiftiging veroorzaken.

Neem een vuurvaste schaal of een braadpan met deksel. Verhit de olie en fruit de ui totdat deze zacht is. Voeg de wijn en de schelpen (en eventueel een klein beetje water) toe en laat alles op laag vuur even pruttelen. Schud de pan een beetje zodat alle schelpen verhit worden en de schelpdieren niet uit hun schelpen vallen. Als alle schelpen open zijn, na 5 tot 7 minuten zijn ze gaar. Gooi de schelpen die gesloten blijven weg. Schep de schelpen op een diep bord en giet er het bakvocht over en dien het op.

Eventueel kun je aan de saus een eetlepel bloem toevoegen om deze wat dikker te maken. Naar smaak kun je de almejas voor het opdienen bestrooien met wat verse, fijngehakte peterselie. Als de schelpdiertjes op zijn, is er nog een heerlijke dipsaus voor het stokbrood.

Rauwe almejas

Als je hele verse exemplaren kunt krijgen, bijvoorbeeld op een markt, kun je almejas ook prima rauw eten. Zet de schelpen voor de bereiding een paar uur in een pan met koud water en wat eetlepels zout om ze schoon te maken. Spoel ze daarna af met koud water en snijd ze open met een mesje. Knijp er wat citroensap over en eet ze direct uit het schelpje.

Dit vind je misschien ook leuk