Spanjaarden snappen het wel: als de hitte je als een warme deken in je gezicht slaat zodra je de deur naar buiten opent en je enkel vroeg in de ochtend of laat in de avond normaal kunt functioneren, dan eet je een ijskoude gazpacho.
Dit heerlijk verfrissende gerecht is gemakkelijk zelf te bereiden. De gazpacho die in Spanje, en wellicht ook inmiddels in Nederland, in de supermarkt kunt kopen, smaakt ook prima, maar hoe leuk is het om je zelf bereide gazpacho te serveren?
Tomaten
Het geheim van een goede gazpacho zit hem in de tomaat. Gebruik alleen overrijpe, donkerrode tomaten. Voor het gemakkelijk ontvellen van de tomaten snijd je een kruis in het vel en legt ze 10 seconden in kokend heet water. Daarna laat het vel snel los. De tomaat speelt in gazpacho wel de hoofdrol, maar de soep wordt eigenlijk onterecht vertaald met ‘koude tomatensoep’. Er zitten ook andere groenten in. Buiten de tomaten, maakt het niet zo gek veel uit hoeveel je van elk ingrediënt mee maalt in de keukenmachine. Want die heb je ook nodig, een goede keukenmachine. Ook kun je een beetje experimenteren met de hoeveelheid sherry- of rode wijn-azijn en olijfolie die je gebruikt.
Ingrediënten voor ongeveer 4 porties
- 1 kilo rijpe tomaten, ontveld en zaad verwijderd
- 1/2 komkommer, in stukjes gesneden
- 1 groene paprika, in stukjes gesneden
- knoflook, fijngehakt naar smaak
- halve ui, fijngehakt naar smaak
- 500 gram broodkruim van sneetjes geweekt oud witbrood
- Rode wijn- of sherry-azijn naar smaak (2 eetlepels)
- Extra Virgen olijfolie naar smaak (2 eetlepels)
- Zout, peper en suiker naar smaak
Hoe maak je gazpacho
Doe de tomaten, komkommer, paprika, knoflook, uit en het brood in een keukenmachine of blender en draai er een gladde, dikke soep van. Voeg daarna naar smaak olie, azijn, zout, peper en eventueel suiker toe. Zet het geheel een tijdje in de koelkast en serveer in soepkommen of in glazen. Een kind kan de was doen, nietwaar?
Garnering
Sommige mensen drinken de gazpacho kaal uit een glas, anderen prefereren een soepkom en serveren er fijngehakte komkommer, paprika, ui, hardgekookt ei en blokjes ham bij die je naar smaak aan de soep toe kunt voegen. Als het heel warm is buiten, doe je er ijsblokjes bij.
Elke kok zijn eigen gazpacho
Als je in Spanje gazpacho bestelt, kan het elke keer weer anders smaken. De ene keer proef je meer groene paprika, de andere keer is de soep dikker van textuur of smaakt het sterker naar knoflook. Dat komt omdat de meeste koks niet werken met vaste hoeveelheden en ingrediënten, maar gebruiken wat voorhanden is. In dikkere varianten van gazpacho zoals ‘salmorejo’ of ‘porra’ wordt vaak meer broodkruim gebruikt, zodat de soep veel dikker is en ook meer een gerecht vormt, dan een verfrissend ‘drankje’. Een ding is zeker: je voelt je meteen opgekikkerd op een warme dag.