Sinaasappels lijken typische Spaanse vruchten te zijn, maar werden in werkelijkheid door de Arabieren naar Europa gebracht. Deze bittere variant werd pas in de zestiende eeuw vervangen door de zoete uit China, die we nu terugvinden in veel recepten.
Deze zoete sinaasappels worden vooral verwerkt in salades. Heerlijk in de herfst en winter, wanneer sinaasappels weer perfect zoetzuur van smaak zijn en overal veelvuldig verkrijgbaar. In Spanje vind je dergelijke salades het hele jaar door. De toevoeging van deze citrusvrucht levert vaak verrassende smaken op. We kozen vijf varianten uit.
Simpele sinaasappelsalade
Ingrediënten:
- 2 sinaasappels
- 1/5 kropje sla
- 1/5 rode ui, geschild en gesnipperd
- 3 eetlepels virgen extra olijfolie
- 1 eetlepel sherryazijn
- 1 eetlepel zoete pedro ximénez-wijn of port
- zout
Schil de sinaasappels en haal ook de witte onderschil zoveel mogelijk weg. Snijd de sinaasappels overdwars in plakken. Snijd de sla in repen. Leg de sinaasappel en repen sla op een schaal en bestrooi het geheel met ui. Vlak voor het serveren meng je olie, azijn, wijn en wat zout en giet dit over de salade.
Sinaasappelsalade met avocado
Avocados zijn het grootste deel van het jaar goed verkrijgbaar in Spanje, vaak zijn de exemplaren die je in de supermarkt koopt al direct of met een dag wachten goed op smaak en eetbaar.
Ingrediënten
- 4 avocado’s, geschild en ontpit in blokjes
- 2 sinaasappelen, geschild en in blokjes
- 2 tomaten in blokjes
- 1 ui, in ringen
- half glas olijfolie
- 1 limoen of citroen
- een stuk of 10 groene olijven
- 1 takje fijngehakte peterselie
- zout
Meng de blokjes avocado, sinaasappel, tomaat en uiringen in een kom. Schenk de olijfolie erdoor, knijp de citroen erboven uit en voeg zout naar smaak toe. Roer het geheel door elkaar en garneer met de olijven en de peterselie.
Lees ook: Populaire Spaanse tapas: tortillitas de camarones
Sinaasappelsalade met kabeljauw
Je kunt voor dit gerecht gedroogde kabeljauw (bacalao) gebruiken, iets dat in veel Spaanse keukens regelmatig wordt gebruikt. Tegenwoordig bieden steeds meer supermarkten in Spanje kant en klaar bruikbare kabeljauw aan. Gebruik grote sappige sinaasappels.
Ingrediënten voor 8 tapas
- 800 gram bacalao
- 2 eetlepels bieslook, fijngehakt
- 300 gram sinaasappel in partjes, zonder pitten en vel in stukjes
- 4 zwarte olijven
- olijfolie, virgen extra naar smaak
Als de kabeljauw gedroogd is, week deze 48 uur in water en ververs het water meermalen per dag. Gooi het vel en de graten weg en schilfer het visvlees. Kook de vis gaar in ongeveer 5 minuten. Roer de bieslook door de sinaasappel en verdeel het mengsel over individuele vormpjes. Verdeel daarover de bacalao en druk alles goed aan. Zet de vormpjes minstens 1 uur in de koelkast en keer ze op een bord vlak voor het opdienen. Leg op elk taartje een zwarte olijf en besprenkel met olijfolie.
Valenciaanse sinaasappelsalade
Valencia is natuurlijk bij uitstek dé Spaanse regio die met sinaasappels wordt geassocieerd. In deze salade wordt sinaasappel gecombineerd met aardappel.
Ingrediënten
- 400 gram nieuwe aardappels, in de schil gekookt en in plakjes
- 1 sjalotje, gesnipperd
- 50 gram zwarte olijven
- 1 sinaasappel, geschild in partjes
- 1 geroosterde paprika in dunne reepjes*
- 1 eetlepel citroensap
- 3 eetlepels olijfolie, extra virgen
- zout en versgemalen peper naar smaak
Meng in een schaal de aardappel, sjalot, olijven, sinaasappel en de paprikareepjes. Meng in een kleine kom het citroensap met de olie, zout en peper. Giet deze dressing over de salade en laat even afkoelen in de koelkast.
*De rode paprika kun je in een overn op 220 graden Celcius blakeren in ongeveer 40 minuten tijd. Doe de zwarte paprika’s in een platic zak, sluit af en laat ze zo 10 minuten afkoelen. Trek het velletje eraf en verwijder de zaadjes en zaadlijsten.
Sinaasappelsalade uit Málaga
Deze salade kom je regelmatig tegen in de Zuid-Spaanse keuken. Al zijn er ook weer veel varianten op dit thema, de ‘ensalada malagueña’ zoals hier beschreven, vinden wij het lekkerst.
Ingrediënten
- 1 kilo aardappelen, geschild en gekookt, in blokjes gesneden
- 1 kilo sappige sinaasappels, geschild en in stukjes (bewaar een paar partjes)
- ¼ kilo gedroogde of verse kabeljauw
- anderhalve ui, gesnipperd
- groene gemarineerde olijven, naar smaak
- bosje peterselie, fijngehakt
- olijfolie, extra virgen
- zout
Meng de aardappel, sinaasappel, de kabeljauw en gesnipperde ui in een kom. Giet er een flinke scheut olijfolie overheen, decoreer met olijven en partjes sinaasappel en de fijngehakte peterselie. Bestrooi naar smaak met nog wat zout.
Lees ook: Sevilla wekt schone energie met bittere sinaasappels van sierbomen