PP dicht bij absolute meerderheid in Andalusische verkiezingen

door admin
PP dicht bij absolute meerderheid in Andalusische verkiezingen

Volgens de laatste peiling van de Andalusische CIS zit de Partido Popular (PP) dicht bij de absolute meerderheid met maximaal 49 zetels. Dat betekent dat de rechts-conservatieve partij onder leiding van de huidige regiopresident Juanma Moreno alleen zou kunnen rege

De PP zou tussen de 47 en 49 zetels behalen, zes zetels afstand van de absolute meerderheid, bij de vervroegde Andalusische verkiezingen op 19 juni. De extreemrechtse partij Vox zou stijgen tot tussen de 21 en 23 afgevaardigden. De arbeiderspartij PSOE-A zou op 32 afgevaardigden blijven, Por Andalucía (Podemos-IU) op 5 en Adelante Andalucía zou 1 zetel bereiken.

Bekijk ook: President Andalusië kondigt vervroegde verkiezingen aan

Volgens de barometer van het Andalusische Studiecentrum die in mei ter gelegenheid van de verkiezingen werd gehouden, zou Ciudadanos één tot twee afgevaardigden halen (nu zijn dat er 21). Dit verhindert voor de partij de vorming van een parlementaire groep. 

Resultaten PP en Vox verdubbelen

Als aan deze voorspelling zou worden voldaan, zouden PP en Vox de resultaten die ze behaalden bij de regionale verkiezingen van 2018, met respectievelijk 26 en 11 afgevaardigden, praktisch verdubbelen.

Juanma Moreno zou alleen kunnen regeren met steun Vox

De leider van de Volkspartij Juanma Moreno, die momenteel in coalitie met Ciudadanos regeert, zou kunnen proberen alleen te regeren met externe steun in het parlement van de formatie van Santiago Abascal van Vox, zoals Isabel Díaz Ayuso momenteel doet in Madrid. Dit gebeurt dan in plaats van Vox in de coalitie op te nemen, zoals de PP heeft gedaan in Castilla y León.

Geen enkele kans voor links

Links zou in het beste geval 38 afgevaardigden krijgen, ver verwijderd van de absolute meerderheid van 55 afgevaardigden, en zou geen enkele kans hebben om een ​​regering te vormen.

De PSOE -Andalucía van Juan Espadas zou een resultaat behalen dat vergelijkbaar is met dat van zijn voorganger, Susana Díaz, bij de verkiezingen van 2018, met één plaatsvervanger minder (32).

Versplintering op links

De ineenstorting aan de linkerkant is echter te wijten aan de versplintering van Adelante Andalucía. Deze partij sloot zich vier jaar geleden aan bij die van Teresa Rodríguez, IU en Unidas Podemos en won toen 17 afgevaardigden. Nu blijft de som van de coalities van Adelante Andalucía en Por Andalucía (waaronder IU, Podemos, Más País en drie andere regionale formaties) over met slechts 6 zetels.

Dit vind je misschien ook leuk