Prijs elektriciteit woensdag weer naar recordhoogte in Spanje

door admin
Prijs elektriciteit woensdag weer naar recordhoogte in Spanje

De gemiddelde elektriciteitsprijs voor klanten met een gereguleerd tarief die zijn aangesloten op de groothandelsmarkt is woensdag maar liefst 19,4% hoger dan die dinsdag. 

Dat betekent dat een nieuw maximum wordt bereikt sinds de inwerkingtreding van de gaslimiet, volgens voorlopige gegevens van de Operator van de Iberische Energiemarkt (OMIE) die zijn verzameld door de Spaanse krant Europa Press. Sinds het mechanisme half juni in werking is getreden. Dit het tweede opeenvolgende dagrecord na de 365,33 euro/MWh van dinsdag.

Op de veiling is de gemiddelde prijs van elektriciteit op de groothandelsmarkt – de zogenaamde ‘pool’ – voor woensdag vastgesteld op 186,95 euro/MWh. De maximumprijs zal tussen 22.00 en 23.00 uur liggen, op 236,79 euro/MWh, terwijl het minimum voor die dag, 140,07 euro/MWh, tussen 17.00 en 18.00 uur zal liggen.

Bij deze poolprijs komt nog de vergoeding van 249,3 euro/MWh aan de gasbedrijven, die moet worden betaald door de consumenten die van de maatregel profiteren, de consumenten met het gereguleerde tarief (PVPC) of de consumenten die, hoewel zij op de vrije markt actief zijn, een geïndexeerd tarief hebben.

Iberisch mechanisme

Het ‘Iberische mechanisme’, dat op 15 juni in werking is getreden, beperkt de prijs van gas voor de opwekking van elektriciteit tot een gemiddelde van 48,8 euro per MWh gedurende een periode van twaalf maanden, waardoor de komende winter, een periode waarin de energieprijzen duurder zijn, wordt bestreken.

Concreet wordt in de ‘Iberische uitzondering’ een traject uitgestippeld voor aardgas voor elektriciteitsopwekking tegen een prijs van 40 euro/MWh in de eerste zes maanden, en daarna een maandelijkse verhoging met vijf euro/MWh tot het einde van de maatregel.

De derde vicevoorzitter van de regering en minister van Ecologische Overgang en Demografische Uitdaging, Teresa Ribera, schatte vorige week dat de ‘Iberische Uitzondering’ in de twee maanden dat zij van kracht is, al een besparing van 1.383 miljoen euro voor de Spaanse consumenten heeft opgeleverd. Dit komt neer op een besparing van 22 miljoen euro per dag voor de Spaanse samenleving. Zonder het mechanisme van de ‘Iberische uitzondering’ zou de elektriciteitsprijs in Spanje voor klanten met een gereguleerd tarief gemiddeld ongeveer 502,11 euro/MWh bedragen, wat ongeveer 65,86 euro/MWh meer is dan zonder de compensatie. Zij betalen nu dus gemiddeld 15% minder.

Ook in andere Europese landen torenhoge prijzen

Ook in andere Europese landen hebben de marktprijzen voor elektriciteit woensdag recordhoogten bereikt. In het geval van Frankrijk ligt deze boven de 645 euro/MWh, in Duitsland boven de 624 euro/MWh en in België boven de 611 euro/MWh.

Dit vind je misschien ook leuk