Protesten in Benidorm tegen verhoging IBI en afvalheffing

door admin
Protesten in Benidorm tegen verhoging IBI en afvalheffing

In het vakantieoord Benidorm aan de Costa Blanca hebben burgers plannen aangekondigd om te protesteren tegen recente belastingverhogingen. Hieronder de onroerende zaakbelasting en de afvalheffing.

De regering in Alicante heeft toestemming gegeven voor een demonstratie op zondag 26 november om 10:30 uur op het Plaza de SSMM los Reyes de España, tegenover het stadhuis​​. Het burgerinitiatief is ontstaan uit onvrede over de significante verhoging van de Onroerende zaakbelasting (IBI) met 24% en de afvalheffing met 72%. De actie, die via sociale media aan populariteit won, heeft de aandacht getrokken van vele inwoners van de stad​​.

“Buitensporige” stijging

Isabel González en Nadia Domínguez, woordvoerders van de beweging, hebben hun ontevredenheid geuit over de ‘buitensporige’ stijging van beide heffingen. Ze erkennen de noodzaak van belastingverhogingen, maar suggereren dat een geleidelijke aanpak of verhoging van slechts één belasting beter zou zijn geweest. Ook zijn ze bezorgd over de disproportionele verhoging van de afvalheffing, gezien de kwaliteit van de dienstverlening die ze ontvangen​​.

Geen politieke agenda

De initiatiefnemers benadrukken dat hun actie geen politieke doeleinden heeft, maar puur voortkomt uit bezorgdheid van de bewoners. Ze staan open voor dialoog met alle politieke partijen in de gemeenteraad om hun ongenoegen over te brengen​​. Veel burgers hebben individueel bezwaar gemaakt tegen de belastingverhogingen. Die bevinden zich momenteel namelijk in een periode van openbare raadpleging. De gemeente heeft naar schatting al honderden dergelijke bezwaren ontvangen. Er is ook kritiek op de administratieve hindernissen die burgers ondervinden bij het indienen van hun bezwaren​​.

Online ondersteuning en actie

Op Facebook is de pagina “No a la subida del IBI y tasa de las basuras en Benidorm. Basta Ya” gemaakt (nee tegen de verhoging van IBI en afvalheffing in Benidorm. Nu is het genoeg) creëerd. Hier kunnen burgers bezwaarformulieren downloaden om hun klachten formeel kenbaar te maken​​.

Dit vind je misschien ook leuk