PSOE sluit toch jachthonden uit van nieuwe dierenwelzijnswet in Spanje

door admin
PSOE sluit toch jachthonden uit van nieuwe dierenwelzijnswet in Spanje

Dat heeft de PSOE donderdag aangekondigd. De regeringspartij is zodoende gezwicht voor de kritiek van jagers op de nieuwe dierenwelzijnswet, die afgelopen augustus werd goedgekeurd.

Patxi López, parlementair woordvoerder van de socialisten in de Tweede Kamer heeft uitgelegd dat deze maatregel is bedoeld om “verkeerde en slechtbedoelde interpretaties” van deze regel te voorkomen”. López doelt hiermee op interpretaties van de wet die ervoor zorgen dat met name de jachtsector en mensen op het platteland zich tegen de regering keren.

Het doel van de wijziging is dat niet alleen alle jachthonden, maar ook honden die ingezet worden bij sportactiviteiten, valkerij, herdershonden, veehoeders of reddingshonden worden uitgesloten van de nieuwe wet. 

Specifieke wetgeving

Alle bovengenoemde dieren komen dan onder een nieuwe specifieke wet te vallen, zoals, zoals volgens López is opgenomen in de nationale strategie voor wildbeheer. Daardoor is de dierenwelzijnswet alleen bedoeld voor “huisdieren die samen met hun baasjes in een huis wonen”. 

De specifieke regel voor niet-huisdieren “zal de lijn van de Europese regelgeving volgen” en “zal conflicten met de autonome gemeenschappen vermijden”, die, volgens López, “exclusieve bevoegdheden” in deze zaak hebben.

Protest dierenrechtenactivisten

Al voor het nieuws bekend werd begonnen verenigingen en dierenbeschermers uit protest zich te mobiliseren. “We moeten onze krachten bundelen en laten weten dat er veel mensen zijn die dierenmishandeling afwijzen en we gaan niet toestaan ​​dat het jachtgilde ermee wegkomt en de barbaarsheden met hun honden die we dagelijks kunnen zien ongestraft kunnen uitvoeren”, verklaarde Matilde Cubillo, voorzitter van Recht voor Dieren en de Madrileense Federatie van verenigingen voor Dierenbescherming FAPAM. 

Bekijk ook: Dit kost het houden van een huisdier in Spanje

Mishandeling van jachthonden

Het is geen geheim dat jachthonden in Spanje geen al te goed leven hebben. Jaarlijks worden na het jachtseizoen zo’n 50.000 galgo’s en podenco’s in de steek gelaten, stellen dierenrechtenorganisaties in Spanje. Het zijn de hondenrassen in Spanje die het meest lijden onder de mens. Al eeuwenlang speelt de jacht met galgo’s en podenco’s een cruciale rol in veel Spaanse plattelandsgemeenschappen. Hier is een groot deel van de bevolking ‘galguero’ (jager). Als het jachtseizoen voorbij is en de galgo’s niet langer ‘van nut’ zijn, worden de windhonden als een wegwerpartikel afgedankt. Dat betekent in de praktijk dat ze in de steek worden gelaten of worden gedood, soms pas na een lange lijdensweg. Jagers ontkennen dat zij hier verantwoordelijk voor zijn. Met de nieuwe wet op Dierenwelzijn zou hier een einde aan kunnen komen omdat ook jagers zich dan aan strengere regels zouden moeten houden. 

Dit vind je misschien ook leuk