Puigdemont legt onmogelijke eis op tafel voor steun aan Feíjoo

door admin
Puigdemont legt onmogelijke eis op tafel voor steun aan Feíjoo

De huidige Spaanse kandidaat voor het premierschap heeft aangekondigd de nationalistische Catalaanse partij Junts te betrekken bij de komende onderhandelingsronden in het Congres.

Die erkenning als gesprekspartner van de Spaanse regering brengt de voormalig Catalaans president Carles Puigdemont in een jubelstemming. Carles Puigdemont ziet dit als een overwinning, een kans om de dialoog te heropenen met de Partido Popular (PP). Als is hij zich ervan bewust dat de PP waarschijnlijk niet zal voldoen aan zijn hoogste eisen, zal het wel dienen als een truc om veeleisender te kunnen zijn bij de onderhandelingen met Pedro Sanchez. 

Volgens bronnen dichtbij Junts, zal een van de voorwaarden die Puigdemont op tafel zal leggen voor zijn steun aan Feijóo, de erkenning zijn van het 1-O referendum (gehouden op 1 oktober 2017) als een legitiem referendum.

Deze stap zou in lijn zijn met de toenmalige ‘generositeit’ van José María Aznar, die in 1998 de ETA beschreef als een “Baskische bevrijdingsbeweging” toen deze terreurorganisatie een staakt-het-vuren afkondigde. Op basis van deze achtergrond begrijpt Puigdemont dat Feijóo “even genereus” zou kunnen zijn en de “repressie” van de regering van Mariano Rajoy zou kunnen erkennen, die culmineerde in de toepassing van artikel 155 van de Grondwet. Hierdoor werd de autonomie van Catalonië zeven maanden opgeschort.

Verdeeldheid binnen de PP

Niet iedereen binnen de Partido Popular is het ermee eens dat er met de Catalaanse nationalisten moet worden onderhandeld. Alejandro Fernández, de leider van de Catalaanse PP, uitte zijn ongenoegen en benadrukte dat Junts voor hem wel een “politieke rivaal” is.

Eerste test in de Senaat

De echte test zal zich voordoen in de Senaat. De socialistische partij PSOE heeft een aantal van haar senaatszetels ‘afgestaan’ aan Junts en de Baskische nationalistische partij PNV. Dit om hen te helpen een eigen fractie in de Senaat te vormen. De PP moet nu beslissen of zij deze beweging in de Senaat zullen blokkeren of toestaan. Ze hebben een juridisch rapport opgevraagd om dit te beoordelen. 

Als de PP besluit de vorming van een fractie door Junts en PNV te blokkeren, wordt dit door beide partijen waarschijnlijk gezien als een “belediging”. Dit zou kunnen leiden tot meer spanningen in de aanloop naar onderhandelingen over de vorming van een nieuwe regering.

Het is nog niet duidelijk welke instructies Feijóo aan zijn partij zal geven. Het lijkt waarschijnlijk dat hij de fractievorming zal blokkeren. Dat schrijft El Confidencial op basis van partijbronnen. Er was namelijk al aangekondigd dat men tegen een soortgelijke beweging in het Congres in beroep wilde gaan.

Regeringsformatie nog niet gegarandeerd

Hoewel Moncloa het positief ziet dat de PP bereid is Puigdemont te ontvangen, is het pad naar een nieuwe regering allesbehalve zeker. Onderhandelingen zullen naar verwachting moeilijk zijn, en noch de investituur noch de bestuurbaarheid van Spanje is gegarandeerd.
In het licht van diepgaande ideologische verschillen lijkt de bereidheid om samen te werken binnen de complexe verhoudingen binnen de Spaanse politiek erg klein. 

Lees ook: Spaans OM vraag om internationaal arrestatiebevel tegen Puigdemont

Dit vind je misschien ook leuk