Racisme tegen Vinícius leidt tot veel ophef binnen en buiten Spaanse voetbal

door admin
Racisme tegen Vinícius leidt tot veel ophef binnen en buiten Spaanse voetbal

Op 21 mei verloor Real Madrid van Valencia. Alsof dat voor de Madrileense club nog niet vervelend genoeg was, werd de wedstrijd overschaduwd doordat Vinícius Júnior, speler van Real Madrid, meerdere keren slachtoffer werd van racistische uitingen door Valenciaanse supporters. Tijdens de wedstrijd werd hij namelijk meerdere keren uitgemaakt voor ‘mono’ (aap).

Opstootjes en racistische uitingen domineren de wedstrijd

Het begon met een opstootje in de tweede helft in het strafschopgebied. Supporters van Valencia scholden hem uit waarna de voetballer zijn beklag deed bij de scheidsrechter dat er sprake was van racisme vanuit de tribune. Ondanks dit voorval besloot de scheids de wedstrijd door te laten spelen.

In de laatste minuten van de wedstrijd was er wederom sprake van ruzie op het veld. Vinícius Júnior werd bij zijn keel gegrepen waarna hij een tik uitdeelde aan de tegenstander. Alleen dit laatste werd veroordeeld door de scheidsrechter en Vinícius Júnior werd met rood van het veld gestuurd. Voor bepaalde mensen uit het publiek was dit wederom aanleiding om hem uit te schelden.

Vinícius is het zat en wendt zich tot sociale media

Na afloop van de wedstrijd barste de bom op sociale media. Vinícius schreef op Twitter dat supporters van Valencia hebben laten zien dat racisme binnen de Spaanse competitie als ‘normaal’ wordt gezien. “Het kampioenschap dat ooit toebehoorde aan Ronaldinho, Ronaldo, Cristiano en Messi, behoort vandaag toe aan racisten.” Na zijn tweet kreeg hij veel bijval van bekende voetballers maar ook kritiek dat het niet eerlijk is om te zeggen dat racisme als normaal wordt gezien binnen de Spaanse competitie.

Spaanse Koninklijke Voetbalbond ontslaat scheidsrechters

Op dinsdag werd bekendgemaakt dat de Spaanse Koninklijke Voetbalbond de keuze die scheidsrechter Ignacio Iglesias Villanueva op zondag maakte, veroordeelt. De scheidsrechter is samen met de vijf andere VAR-scheidsrechters van de wedstrijd van zondag op non-actief gesteld en moeten hun functie per direct neerleggen. De reden hiervan is dat de VAR besloot om alleen de klap van Vinícius Júnior te veroordelen maar niet het feit dat hij daarvoor door een Valencia-speler naar zijn keel werd gegrepen.

“Spanje is racistisch”

Na zijn eerste tweet trok Vinícius dit onderwerp door naar Spanje. Hij vertelde dat hij Spanje een prachtig land vindt dat hem in eerste instantie heeft verwelkomd maar dat Spanje tegenwoordig in Brazilië bekendstaat als een ‘land vol racisten’. Voorzitter Javier Tebas Medrano van La Liga reageerde vervolgens op Twitter dat noch Spanje, noch La Liga racistisch is, dat deze uitspraak oneerlijk is en dat de Spaanse voetbalcompetitie racisme zo hard als mogelijk veroordeelt.

Dit voetbalseizoen zijn er in totaal negen officiële racistische uitingen gerapporteerd in La Liga, waarvan acht tegen Vinícius Júnior. De gebeurtenissen tijdens de wedstrijd tussen Real Madrid en Valencia waren voor de speler de druppel. Naar aanleiding hiervan worden er opnieuw discussies aangezwengeld: Treedt de Spaanse voetbalbond echt wel hard genoeg op tegen racisme? En moeten wedstrijden niet volledig worden gestaakt bij zulke voorvallen?

Spaanse politiek bemoeit zich met voetbal

Minister Irene Montero van Gelijkheid liet afgelopen weekend weten dat er een strengere wet tegen racisme in de maak is. Montero pleit ervoor om deze wet direct in te laten gaan.

Zowel Valencia als Real Madrid hebben via hun website een statement geplaatst het gedrag van deze supporters ernstig te veroordelen. Real Madrid liet weten naar de rechter te zijn gestapt vanwege de ernst van de gebeurtenissen. Volgens de club vormen deze een directe aanval op de samenleving en democratie van Spanje. Hierbij wordt verwezen naar artikel 124 van de Spaanse Grondwet.

Valencia werkt momenteel samen met de politie om de betrokken supporters te identificeren. Wanneer zij schuldig worden bevonden, hangt er minstens een levenslang stadionverbod boven hun hoofd.

Vier jongeren gearresteerd 

De Nationale Politie heeft op dinsdagmiddag 4 jongeren in Valencia aangehouden wegens hun vermeende verbale aanval op Vini jr. Ze zijn 19, 21, 23 en 24 jaar oud.

Dit vind je misschien ook leuk