Regering Spanje furieus over verhuizing multinational naar Nederland

door admin
Regering Spanje furieus over verhuizing multinational naar Nederland

Het bedrijf Ferrovial, een Spaanse multinational die zich bezighoudt met het ontwerp, de bouw, de financiering, de exploitatie en het onderhoud van infrastructuur zoals snelwegen en metrolijnen, wil zijn hoofdkantoor verplaatsen van Madrid naar Nederland. Deze aankondiging leidde tot grote woede vanuit de Spaanse regering.

Ferrovial heeft al een kantoor in Amsterdam dat nu dienst doet als kantoor voor ‘internationale activiteiten’. In de toekomst zou dit het hoofdkantoor van het bedrijf moeten worden wat betekent dat het zal verdwijnen uit Madrid.

Ferrovial heeft meer financiële mogelijkheden vanuit Nederland

De reden waarom Ferrovial deze overstap wil maken is omdat het bedrijf op deze manier makkelijker aan leningen zou kunnen komen en kan meeprofiteren van de financiële stabiliteit in Nederland. De groep zou in Madrid beursgenoteerd blijven maar de Nederlandse aandelen kunnen op deze manier ook gebruikt worden op de Amerikaanse beurs, een markt die Ferrovial als zeer waardevol beschouwt. De belastingafspraken tussen Amerika en Nederland zouden de bedrijfsactiviteiten tussen beide landen kunnen vergemakkelijken. Iets wat heel aantrekkelijk is voor het bedrijf aangezien het in Noord-Amerika nog verder wil groeien.

Spaanse regering furieus op ondankbare directeur

De Spaanse regering is echter furieus over deze beslissing en noemt directeur Rafael del Pino ‘ondankbaar’. Minister Calviño van Economische zaken is boos op de topman van Ferrovial omdat zijn bedrijf juist in Spanje heel groot is geworden omdat het jarenlang heeft kunnen profiteren van overheidsinvesteringen.

De Spaanse minister laat het hier niet bij en liet Del Pino weten dat ze binnen haar regering de mogelijkheden gaat bekijken om deze verhuizing tegen te houden. Minister Raquel Sánchez van Vervoer sluit zich hierbij aan. Het gaat de ministers hierbij niet alleen om wat de Spaanse regering voor het bedrijf heeft betekend, maar ook omdat Ferrovial van grote waarde is voor de Spaanse economie, zo schreef de nieuwssite RTVE.es eerder vandaag. Momenteel werken er meer dan 5.000 mensen voor Ferovial in Spanje en de regering vreest ook voor hun banen wanneer deze verhuizing door zal gaan.

Angst voor leegloop naar belastingparadijzen

Niet alleen de werkgelegenheid bij het Spaanse bedrijf is onzeker, ook de angst dat andere bedrijven Spanje zullen verlaten wanneer ze elders meer mogelijkheden zien voor groei. Het feit dat bedrijven zelfs binnen Europa kunnen profiteren van zogenaamde ‘belastingparadijzen’ vindt de Spaanse minister van Sociale zaken buiten alle proporties. Volgens haar zou de EU flink moeten optreden tegen dit soort praktijken.

Dit vind je misschien ook leuk