Regiobesturen Spanje verplaatsen vrije dagen met Kerst en oud en nieuw

door admin
Regiobesturen Spanje verplaatsen vrije dagen met Kerst en oud en nieuw

Bijna is het zover: Kerstmis staat voor de deur. Dit jaar valt zowel Kerst als oud en nieuw in een weekend wat vaak ongunstig uitpakt voor werknemers. Toch hebben enkele regiobesturen in Spanje hier iets op bedacht: inwoners krijgen een extra dag vrij.

Kerstmis staat voor de deur en veel mensen zijn al volop bezig met de voorbereidingen om samen met familie en vrienden Kerst te vieren. Dit jaar valt zowel kerstavond als eerste kerstdag in een weekend. In Spanje worden alleen deze twee momenten gezien als ‘Kerst’.

Het concept van Tweede Kerstdag is eigenlijk niet bekend in Spanje en daarom is het op veel plekken, tenzij 26 december in een weekend valt, een gewone werkdag. Toch zijn er dit jaar enkele uitzonderingen op deze regel.

Verplaatsen van vrije dagen met Kerst en oud en nieuw

Doordat 25 december dit jaar op een zondag valt, hebben enkele regiobesturen in Spanje besloten om ook 26 december als feestdag te beschouwen. Dit zodat mensen toch een beetje worden gecompenseerd in hun vrije dagen aangezien zowel Kerst als oud en nieuw in een weekend vallen. De vrije dag van Kerst wordt in dit geval verplaatst naar maandag 26 december en zo kunnen veel Spanjaarden toch genieten van een langer weekend.

Veertien regio’s in Spanje verplaatsen vrije dag met kerst

In totaal zijn er veertien autonome regiobesturen die hebben besloten dat ook maandag 26 december een officiële vrije dag is. In Andalusië, Aragon, Asturië, de Balearen, de Canarische Eilanden, Cantabrië, Castillië-La Mancha, Castillië en León, Catalonië (waar de 26e reeds een feestdag is vanwege de viering van San Esteban), Extremadura, Madrid, Murcia, Navarra, La Rioja en de autonome stad Melilla zijn inwoners de 26e officieel vrij op maandag. Daarentegen is maandag 26 december een gewone werkdag in de regio’s die hierboven niet staan genoemd.

Ook met oud en nieuw een dag extra vrij in enkele Spaanse regio’s

Net als met Kerst hebben daarom sommige regiobesturen ook besloten om hetzelfde te doen na oud en nieuw. Toch is hier minder animo voor. Alleen de regiobesturen van Andalusië, Asturië, Aragon, Castilië en Leon en Murcia hebben besloten om de officiële vrije dag van 1 januari te verplaatsen naar 2 januari aangezien 1 januari op een zondag valt. Alle overige regio’s in Spanje verwachten hun werknemers wel weer op 2 januari op de werkvloer.

Voor werknemers vallen veel feestdagen in 2023 iets gunstiger uit. Zij zijn dan minder afhankelijk van regiobesturen die besluiten om inwoners een extra dag vrij te gunnen. Bekijk hier het volledige overzicht van alle feestdagen en lange weekenden in 2023.

Dit vind je misschien ook leuk