Rel rond rapper Pablo Hasél drijft Spaanse coalitiepartijen verder uiteen

door admin
Rel rond rapper Pablo Hasél drijft Spaanse coalitiepartijen verder uiteen

Hasél werd eerder deze week gearresteerd nadat hij geprobeerd had aan zijn gevangenisstraf te ontkomen door zich verborgen te houden in de universiteit van Lleida. De rapper was veroordeeld tot negen maanden gevangenisstraf wegens zijn uitingen tegen het koningshuis en verheerlijking van het terrorisme. Na de aanhouding van Hasél braken er in heel Spanje rellen uit waarbij mensen gewond raakten en winkels werden geplunderd. 

Spanningen lopen op tussen Podemos en overige partijen

Unidas Podemos plaatste vervolgens vraagtekens bij het politieoptreden bij deze rellen en weigerde de relschoppers te veroordelen, tot ontzetting van coalitiepartner PSOE en de oppositiepartijen. Laatstgenoemden hebben daarop het aftreden van Podemos geëist. Het betreft niet het eerste meningsverschil tussen de PSOE en Podemos. Eerder hadden ook al de Catalaanse verkiezingscampagne, de wijzigingen in de nieuwe genderwet en de financiering van de sociale hervormingen de nodige spanningen tussen de twee partijen teweeggebracht. 

Vrijheid van meningsuiting

Volgens Unidas Podemos druist de aanhouding van Pablo Hasél in tegen het democratische principe van de vrijheid van meningsuiting. Woordvoerder Pablo Echenique van Podemos plaatste woensdag een tweet waarin hij zijn steun betuigde aan de demonstranten en te kennen gaf dat een aantal politieoptredens nader onderzocht moeten worden.

“Ik sta volledig achter alle jonge antifascisten die op straat strijden voor gerechtigheid en vrijheid van meningsuiting. […] De gewelddadige verminking van een oog van een demonstrant moet nader worden onderzocht ”, aldus de tweet die een reeks van reacties ontketende in de Tweede Kamer. Niet alleen werden excuses geëist vanuit de hoek van de oppositie, regeringspartner PSOE liet weten dat straatrellen en plunderingen niets van doen hebben met de vrijheid van meningsuiting.

Geen goedkeuring geweld, maar veroordeling politieacties

Podemos heeft ondanks de vele reacties uit de Kamer het bericht van Enchenique niet gerectificeerd. Collega-woordvoerder voor Podemos Rafael Mayoral verzocht om een ‘diepgaande reflexie’ over wat hij zelf aanduidde als structureel geweld van de verschillende staatsmachten. Ook Mayoral weigerde de gewelddadige protestacties en plunderingen van de demonstranten te veroordelen. Later verklaarden bronnen rond de Podemos-leiding dat de partij het geweld van de demonstranten niet goedkeurt, maar gewelddadige politieacties veroordeelt waarbij een demonstrante aan één oog haar zicht is kwijtgeraakt. 

Het ministerie van Binnenlandse Zaken reageerde daarop met een officiële tweet: “Wij uiten onze dankbaarheid aan de Spaanse politie en alle overige veiligheidsdiensten die onze veiligheid garanderen bij onenigheden die worden veroorzaakt door een kleine groep gewelddadige mensen. Wij wensen alle gewonde agenten een spoedig herstel toe”. 

Dit vind je misschien ook leuk