Rendement uit je tweede huis in Spanje en box 3

door admin
Rendement uit je tweede huis in Spanje en box 3

Uit recent onderzoek blijkt dat vakantieverhuur opnieuw een hoger rendement oplevert dan lange termijnverhuur. Al is dat natuurlijk sterk afhankelijk van waar je tweede woning staat. De tijden zijn bovendien gunstig voor verhuur aan toeristen in Spanje. Het aantal overnachtingen in toeristische accommodaties stegen in 2022 met bijna 24% volgens gegevens van INE. Daarbij zijn volgens vastgoedexperts de inkomsten uit toeristische verhuur sneller gegroeid dan de prijzen.

Volgens Suomma levert vakantieverhuur van huizen aan de Costa del Sol en de Costa Blanca een nettorendement van 7% op. Het algoritme analyseerde hiervoor meer dan 30.000 kustpanden met een gemiddelde prijs per vierkante meter van 1.679 euro. Anderen beweren dat de mogelijkheid om een woning te verhuren aan toeristen de winstgevendheid ervan met wel 150% kan verhogen ten opzichte van traditionele verhuur.

Huurinkomsten uit je tweede huis in het buitenland

Let wel op de belastingregels wanneer je eenmaal je tweede huis in het buitenland verhuurt en daarmee inkomen vergaart. Er zijn namelijk nieuwe ontwikkelingen met betrekking tot de fiscale regels voor Nederlandse belastingplichtigen die een tweede huis in het buitenland bezitten.

Als inwoner van Nederland moet je al je bezittingen en schulden opgeven in box 3 (voor zover deze niet in box 1 of box 2 worden belast). Dat geldt ook voor een huis in het buitenland.

Nederland stelt het forfaitaire inkomen uit je tweede huis in het buitenland per saldo vrij van inkomstenbelasting door een vermindering van box 3-heffing te geven. De vermindering is gelijk aan het aan de buitenlandse woning en eventuele samenhangende financieringsschulden toe te rekenen gedeelte van de box 3-belasting.

Of je je vakantiewoning wel of niet verhuurt, is niet van invloed op de (vermindering van) inkomstenbelasting in Nederland (box 3). Maar kan wel van invloed zijn op de inkomstenbelasting die je in het buitenland betaalt.

Meer inkomstenbelasting box 3 betalen

Door veel mensen werd de forfaitaire heffing in box 3 oneerlijk gevonden. Die kwam namelijk niet overeen met de werkelijke opbrengsten van bijvoorbeeld de verhuur van de tweede woning. Vanaf 1 januari dit jaar is de toerekening van het heffingsvrije vermogen veranderd. Het resultaat van de wijziging is dat het bedrag om dubbele belastingheffing voor eigenaren van vastgoed in het buitenland te voorkomen nu lager is. Dat betekent dat je vanaf 2023 meer Nederlandse inkomstenbelasting box 3 moet betalen over je tweede huis in het buitenland.

Het is nog niet duidelijk of deze maatregel in strijd is met het Europees recht. Uiteindelijk zal een rechter daarover zijn oordeel moeten vellen. Zolang de Nederlandse belastingdienst blijft werken met fictieve rendementen, zal de aftrek ter voorkoming van dubbele belasting discutabel en problematisch blijven.

Deskundig advies

Wil je meer weten over de mogelijkheden van beleggen in onroerend goed in Spanje en hoe deze nieuwe ontwikkelingen van invloed kunnen zijn op je persoonlijke situatie, neem dan contact op met een expert. Die kun je ook vinden via een goede makelaar die thuis is in de markt van tweede woningen in het buitenland. Zo een makelaar is familiebedrijf CasaLasDunas gevestigd aan de Spaanse Costa Blanca. Dit Nederlandstalige bedrijf heeft jarenlange ervaring met de aan- en verkoop én de huur- en verhuur van woningen in Spanje. Voor alle makelaarszaken en een uitstekende nazorg kun je bij hun terecht. Voor de zaken waar anderen gespecialiseerd zijn beschikt CasaLasDunas over een uitgebreid en betrouwbaar netwerk.

Ondanks de Box 3 belastingupdate is het per saldo nog steeds een goed idee om vastgoed in Spanje als investering te kopen. Met het verhuren van je woning of appartement in Spanje aan toeristen, kun je nog steeds rendement uit je vermogen halen.

Dit vind je misschien ook leuk