Robothond in de maak voor politie Málaga

door admin
robothond

Een robot in de vorm van een hond die zelfstandig door de straten van Málaga kan patrouilleren. Momenteel wordt het innovatieve apparaat getest. Het werd ontwikkeld door het Instituut voor Softwaretechnologie en -Techniek (ITIS) van de Universiteit van Málaga.

Málaga verwelkomt de robothond straks als nieuwe bewaker die is uitgerust met geavanceerde technologie. Een machine speciaal ontworpen om de beveiliging en bescherming van het stadscentrum te versterken. Dankzij zijn zelfstandige vermogen en grote hoeveelheid sensoren kan de robot de politie assisteren bij het handhaven van de veiligheid. De robothond zal controleren of inwoners en toeristen zich aan de veiligheidsvoorschriften houden.

5G-netwerk

Het apparaat is ontwikkeld als onderdeel van het 5G-netwerkproject van de Softwaretechnologie en -Techniek (ITIS) van de Universiteit van Málaga. Dit project wordt uitgevoerd in samenwerking met de Defensie- en Veiligheidseenheid van Telefónica. De financiering komt van de Europese Next Generation fondsen (UNICO 6G Programma). Hoewel het innovatieve project zich momenteel nog in de testfase bevindt, zal de (nog) naamloze robothond binnenkort in staat zijn om door het centrum van Málaga te patrouilleren. Dit wordt mogelijk gemaakt door het privé 5G-netwerk dat is ontwikkeld door ITIS.

Registreren van overtredingen

In eerste instantie zal deze nieuwe speciale agent handmatig worden aangestuurd, maar hij zal uiteindelijk in staat zijn om met behulp van kunstmatige intelligentie zelfstandig te patrouilleren. Zijn takenpakket omvat het opnemen van video’s, het analyseren van deze beelden, en het detecteren van specifieke situaties zoals berovingen. Bovendien zal hij in staat zijn om stepgebruikers erop te wijzen dat het gebruik van steps in het historische centrum verboden is.

Testfase

Het project bevindt zich momenteel nog in de testfase, waarin onderzoekers de reacties van de robot in verschillende situaties bestuderen. Het team, bestaande uit circa 20 hoogleraren en een gelijk aantal ingenieurs en promovendi, werkt nu 27 maanden aan dit project. Ze hopen het tegen het einde van het jaar af te ronden. Wanneer de robothond daadwerkelijk de lokale politie in Málaga zal gaan versterken is nog niet bekend.

Lees ook: Koeriersdienst Glovo gaat robots inzetten voor leveringen in Madrid

Dit vind je misschien ook leuk