De Nederlander werd in 2005 veroordeeld tot 16 jaar gevangenisstraf wegens twee aanrandingen met beroving en een verkrachting in de Zuid-Spaanse badplaats Fuengirola in augustus 2003. Van der Dussen bleef altijd ontkennen bij de zaken betrokken te zijn geweest.
In 2007 kwamen dna-gegevens vrij van de Britse serieverkrachter Marc Dixie die in Engeland vastzit voor moord. Dit dna-materiaal kwam overeen met sporen die aangetroffen waren op het slachtoffer van verkrachting waar Van der Dussen van was beschuldigd.
Dat het hierna nog 9 jaar moest duren tot vrijspraak volgde is volgens Van der Dussen’s advocaat te wijten aan een flinke gerechtelijke dwaling. Getuigen spraken elkaar tegen, belangrijk bewijs werd genegeerd en de ingeschakelde prodeo-advocaten maakten de ene fout na de andere.
De veroordeling voor aanranding en beroving blijft wel staan. Van der Dussen had de 9 jaar cel die hij daarvoor kreeg opgelegd al uitgediend, dus was hij vanaf begin dit jaar een vrij man. Hij zat 12 jaar vast in zeven vershillende Spaanse gevangenissen.
Spaanse nachtmerrie
Eind oktober verschijnt het boek ‘Mijn Spaanse nachtmerrie’, waarin zijn ervaringen zijn opgetekend door journalist Edwin Winkels. Van der Dussen heeft half augustus de schadeclaim ingediend. Deze is gebaseerd op een onderzoek naar zijn geestelijke toestand en op vergelijkbare andere schadevergoedingszaken.Kort na zijn veroordeling in 2005 deed hij in de gevangenis een zelfmoordpoging. ‘Ik wilde een einde aan mijn leven maken zodat duidelijk zou worden dat ik onschuldig was’, zei Van der Dussen eerder dit jaar in het programma Pauw.
De Nederlander zat 4.400 dagen vast en de hoogte van de schadevergoeding is gebaseerd op een bedrag van 77,50 euro per dag dat hij onterecht vastzat. De Spaanse staat heeft nog niet gereageerd op de claim.