De hevige bosbranden in Portugal hebben een dikke rookwolk veroorzaakt die zich over meer dan 100.000 vierkante kilometer uitstrekt en inmiddels het zuiden van Spanje heeft bereikt, waaronder Málaga.
Op de eerste dag van de herfst merkte de stad een donkere lucht, vergelijkbaar met calima, veroorzaakt door rookdeeltjes die door de wind naar Andalusië zijn geblazen. De rook, afkomstig uit de zwaar getroffen regio’s in het noorden van Portugal, beïnvloedt ook delen van Huelva, Cádiz en de Costa del Sol. De branden hebben al meer dan 20.000 hectare verwoest.
Rook aangekondigd door meteorologen
Volgens de Spaanse weerdienst Aemet was er al voorspeld dat de rook Spanje zou bereiken. Het zichtbare effect van de rook zorgt voor een sombere lucht in gebieden ver van de brandhaarden, zoals Málaga, terwijl de temperatuur door het huidige terral-effect hoog blijft. Verwacht wordt dat de rookwolk in de komende dagen zal wegtrekken.
Buenas tardes, amigos de la meteo. Estos cielos turbios (poca visibilidad) no se deben al polvo en suspensión. El terral ha traído los humos de los incendios de Portugal. @AEMET_Andalucia @AEMET_Esp @ilillom pic.twitter.com/5C5eGdJWyT
— Jose Luis Escudero Gallegos (@tormentayrayos) September 23, 2024
Verwoestende gevolgen in Portugal
De bosbranden in Portugal, die afgelopen weekend begonnen, hebben tot nu toe 100.000 hectare verwoest en zeven dodelijke slachtoffers geëist. Er zouden 17 branden woeden waarbij meer dan 4.000 brandweerlieden zijn ingezet om de situatie onder controle te krijgen. De extreme droogte en hoge temperaturen maken het blussen moeilijkDe getroffen regio’s Castelo Branco en Guarda liggen voornamelijk in het noorden en midden van Portugal, tussen Oporto en Aveiro. Rookpluimen zijn zichtbaar via satellietbeelden, die de omvang van de schade in kaart brengen.
Bosbrand-seizoen in Spanje relatief gunstig
In tegenstelling tot andere jaren maakt Spanje juist een relatief positief bosbrandenseizoen door. Het aantal bosbranden dat tot nu toe dit jaar heeft gewoed, is bijna gehalveerd ten opzichte van het jaar ervoor. Dit resultaat is bereikt dankzij gunstiger weersomstandigheden, betere preventie en snellere reacties op branden. Hoewel Spanje dit jaar minder zwaar getroffen is, blijft de dreiging door droogte altijd aanwezig. Pas nadat het in gebieden flink heeft geregend of de temperaturen echt zijn afgenomen, is het grootste risico op bosbranden voor dit seizoen voorbij.