Saamhorigheid in Spanje vanaf het balkon

door admin
Saamhorigheid in Spanje vanaf het balkon

Sinds afgelopen zaterdagavond staat Spanje bekend als het ‘land van de balkons’. Zoveel mensen als er in Spanje wonen, zoveel verschillende balkons zijn er ook. Balkons met een compleet verzorgde tuin, balkons waar de fietsen van het gezin worden gestald, balkons ingericht als woonkamer inclusief tv, balkons waarvandaan talloze waslijnen zijn gespannen. Ondanks zoveel verschillende balkons en Spanjaarden stonden zaterdagavond om 22.00 uur miljoenen mensen buiten op hun balkons en klapten, juichten en riepen vol lof om het zorgpersoneel in Spanje te bedanken voor hun inspanningen in de strijd tegen het coronavirus.

Klap corona de wereld uit

Wat op dat moment begon als een eenvoudig applaus voor de zorg in Spanje, mondde uit in een collectieve poging om de angst voor het coronavirus de wereld uit te klappen. Vlak na dit emotionele moment, werden er op sociale media video’s gedeeld en was Spanje even één, ondanks het collectieve huisarrest.

Creatieve wending aan quarantaine in Spanje

Natuurlijk is een verplichte quarantaine niet ideaal, toch besluiten Spanjaarden deze situatie van de positieve kant te bekijken en zorgt dit voor saamhorigheid. Ondanks de hele dag thuis zitten, bewijzen sommige Spanjaarden dat je op deze manier zelfs dingen met de hele straat kunt doen.

Zo gaf iemand een sportles aan het hele appartementencomplex. Ook werden er spellen met de buren gespeeld en ontstonden er prachtige concerten voor de hele buurt. Meer filmpjes op sociale media zijn te zien onder de hashtag #yomequedoencasa.

WHO ontroerd door saamhorigheid Spanjaarden

De algemeen directeur van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO), Tedros Adhanom Ghebreyesus, was ontroerd door de verschillende filmpjes die werden gedeeld en liet via een Twitterbericht weten: “Ik ben enorm onder de indruk en ben geïnspireerd door de vrijgevigheid en het medeleven van Spanjaarden met mensen over de hele wereld. Met dit voorbeeld kunnen we het coronavirus bestrijden.”

Gezamenlijk strijden tegen coronavirus

Psycholoog Juan Castilla vertelt dat we moeten onthouden dat we met z’n allen in deze situatie zitten. Mensen gaan op hun balkon staan omdat ze dan voelen dat ze samen zijn met alle mensen in de straat ondanks het feit dat iedereen in zijn eigen huis zit. Ze voelen zich op deze manier onderdeel van een beweging, een beweging die zich gezamenlijk inzet om te strijden tegen iets groots.

Na afgelopen zaterdagavond zijn de verschillende balkons in Spanje niet zomaar balkons, maar dienen ze als middel om te zorgen voor sociale cohesie en is het op deze manier mogelijk om toch samen het leven te vieren.

Dit vind je misschien ook leuk