Sant Joan in Catalonië: Meer ‘coques’, vuurwerk en zorg om huisdieren

door admin
Sant Joan

In Catalonië bereiden bakkers zich voor op een drukke periode tijdens de viering van Sant Joan, in de rest van Spanje bekend als San Juan. Het wordt verwacht dat er meer dan 2 miljoen ‘coques’ verkocht zullen worden, een stijging van 5% ten opzichte van vorig jaar. De prijzen voor deze traditionele zoete broden variëren tussen de €18 en €22.

Antoni Bellart, voorzitter van het bakkersgilde, merkt op dat de koopgewoonten van consumenten veranderen. “Dertig jaar geleden kochten mensen één grote traditionele ‘coca’. Nu willen ze verschillende smaken proberen.” Dit jaar hebben banketbakkers nieuwe varianten geïntroduceerd, zoals met citroen, matcha-thee en vullingen zoals truffel of frambozenjam. Toch blijft de traditionele ‘coca’ met gekonfijt fruit de bestverkochte variant.

Vuurwerk en vreugdevuren

Sant Joan, gevierd op 23 juni, markeert de feestdag van Johannes de Doper en valt samen met de zomerzonnewende. De ‘revetlla de Sant Joan’ is een nacht vol vreugdevuren op de stranden, vuurwerk, muziek en gezamenlijke diners.

Dit jaar wordt een omzet van €23 miljoen aan vuurwerk verwacht, een stijging van 5%. In de dagen voorafgaand aan Sant Joan zullen er 1.992 vuurwerkverkopers in de regio zijn. De voorkeur van consumenten verschuift naar minder lawaaierige en kleurrijkere producten, hoewel luidere rotjes nog steeds populair zijn bij een trouwe klantenkring.

De recente regenval heeft het brandrisico verminderd en de driejarige droogte in Catalonië verlicht, waardoor extra beperkingen niet nodig zijn. Daarnaast wordt een proefproject gestart met afvalinzamelingscontainers in Barcelona en Palau-solità i Plegamans om vuurwerkafval te recyclen.

Zorg voor huisdieren

Sant Joan met zijn vuurwerk is niet voor iedereen even feestelijk. Eigenaren van honden en katten zien hun viervoeters lijden als gevolg van de harde en voor hen stressvolle knallen van vuurwerk. Honden en katten hebben een veel scherper gehoor dan mensen, waardoor ze zeer gevoelig zijn voor luid geluid. Het aantal vermiste huisdieren verdubbelt doorgaans bijna na de vieringen van Sant Joan, en het aantal gevonden dieren neemt met 137% toe.

Om deze problemen aan te pakken, biedt de gemeente Castellolí gratis onderdak aan honden tijdens de nacht van Sant Joan. De kennel ligt op een hoger gelegen, rustige locatie, twee kilometer van de stad, zodat de honden de geluiden van het vuurwerk niet horen.

Burgemeester Joan Serra benadrukt het belang van deze maatregel: “Het is het eerlijkste voor iedereen. Door de honden naar een idyllische natuurlijke locatie te brengen, kunnen ze de nacht net zo speciaal doorbrengen als wij, zonder de stress van vuurwerk.”

Tamara, een inwoner die de burgemeester inspireerde met dit initiatief, vertelt dat haar hond tijdens Sant Joan erg angstig wordt door de vuurwerkknallen. “Hij is doodsbang voor rotjes. Het is echt zwaar voor hem, hij is erg bang. Het is verschrikkelijk,” zegt ze. Hoewel ze het initiatief waardeert, is ze nog steeds in dubio over wat het beste is voor haar hond: hem alleen laten in het hotel of bij haar thuis om zijn angst te beheren.

Dit vind je misschien ook leuk