Santiago weert nieuwe souvenirwinkels

door admin
souvenirwinkels Santiago

Het stadsbestuur van Santiago de Compostela heeft besloten om de oprichting van nieuwe souvenirwinkels gedurende een jaar op te schorten. Deze maatregel is bedoeld om de traditionele handel te beschermen en de bevolking in de oude stad te behouden.

De tijdelijke opschorting van nieuwe toeristische winkels, zoals souvenirwinkels en opslagplaatsen voor rugzakken, moet helpen om de balans tussen toerisme en lokale handel te herstellen.

Sluiting van 600 vakantiewoningen

Naast de beperking op nieuwe toeristische winkels, zal de stad ook 600 illegale vakantiewoningen sluiten. Deze woningen functioneerden zonder de juiste gemeentelijke vergunningen, wat bijdroeg aan de stijgende huurprijzen en het tekort aan beschikbare woningen voor inwoners. Door deze maatregel hoopt het stadsbestuur de druk op de lokale woningmarkt te verlichten en de leefbaarheid voor de inwoners te verbeteren.

Toeristenbelasting terug in beeld

Het stadsbestuur overweegt bovendien opnieuw de invoering van een toeristenbelasting, een idee dat al eerder werd geopperd maar nooit werd doorgevoerd. De belasting is bedoeld om de kosten die gepaard gaan met het massatoerisme te dekken en te investeren in het behoud van de stad. Hoewel de regionale overheid van Galicië terughoudend is, blijft de discussie over deze maatregel voortduren.

Plan voor duurzaam toerisme

Tijdens een persconferentie benadrukte het stadsbestuur het belang van een duurzaam toerismebeleid. De huidige maatregelen zijn slechts een eerste stap in een breder plan om de stad beter te reguleren en toeristische activiteiten in balans te brengen met de behoeften van de lokale bevolking. Dit omvat ook het beperken van de transformatie van commerciële ruimtes naar residentiële gebruik in de oude stad.

Toerisme in Santiago

In 2023 ontving Santiago de Compostela bijna 1 miljoen toeristen op een bevolking van net iets minder dan 100.000 inwoners. Bijna de helft daarvan had een andere nationaliteit dan de Spaanse. Het aantal buitenlandse toeristen in de stad overtrof met 21% dat van 2022. Sinds 2013 is dat aantal zelfs met 70% gegroeid. De meeste toeristen uit het buitenland bezoeken Santiago als pelgrim nadat ze de Camino de Santiago hebben voltooid.

Anti-toerisme sentimenten

Anti-toerisme sentimenten spelen al langer op bij inwoners van eilanden zoals Mallorca, Ibiza, Gran Canaria en Lanzarote. Ook in steden als Barcelona en Sevilla voelen inwoners steeds meer druk van toeristen. Ook in Santiago beginnen steeds meer inwoners zich te ergeren aan de massa’s toeristen in hun centrum. Cijfers bevestigen ook de toenemende perceptie dat toerisme de kleine stad in het noordwesten van Spanje overspoelt. Volgens gegevens van het statistiekbureau INE ontving de stad alleen in juni vorig jaar al 95.691 bezoekers. Dat zijn er bijna evenveel als de stad aan inwoners telt, dus die aantallen verklaren wel enigszins de druk op de pelgrimsstad.

Enkele problemen die  inwoners ondervinden zijn overvolle straten, het verdwijnen van traditionele winkels ten gunste van toeristische ondernemingen zoals souvenirwinkels, en stijgende huurprijzen door de toename van toeristische woningen. Daarnaast zorgen afvalophoping en veranderingen in het horeca-aanbod voor overlast. Buurtverenigingen klagen dat het stadsmodel niet bijdraagt aan hun dagelijks leven en ervaren een algemene afwijzing van pelgrims en toeristen.

Lees ook: “Geef ons huis terug”: Een oproep aan pelgrims in Santiago

Dit vind je misschien ook leuk