“Schande” voor Spanje: Doñana bijna op lijst van Bedreigd Werelderfgoed

door admin
“Schande” voor Spanje: Doñana bijna op lijst van Bedreigd Werelderfgoed

Het Nationaal Park Doñana in Spanje riskeert een plek op de UNESCO-lijst van Bedreigd Werelderfgoed als er niet snel maatregelen worden genomen.

Dit blijkt uit het meest recente rapport van de UNESCO, dat tijdens de bijeenkomst van het Werelderfgoedcomité van 10 tot 25 september in Saudi-Arabië zal worden besproken. Volgens het rapport van de UNESCO is er dringende actie nodig om de aanhoudende verslechtering van de waterkwaliteit in Doñana te stoppen.

Lees ook: Doñana’s grootste permanente lagune droogt opnieuw op

De organisatie heeft Spanje tot december 2024 de tijd gegeven om een actueel rapport in te dienen over de huidige staat van het park en de stappen die zijn gezet om het te beschermen. “Als Spanje niet ingrijpt, dreigt het park op de lijst van Bedreigd Werelderfgoed te komen,” waarschuwt de organisatie.

Toenemende zorgen

De zorgen van de UNESCO zijn niet mals. Er is sprake van een daling van het aantal watervogels die overwinteren in het park, en sommige sleutelsoorten zijn zelfs gestopt met broeden vanwege de langdurige droogte en gebrek aan oppervlaktewater.

Het rapport veroordeelt ook een voorgenomen wet van het Parlement van Andalusië, die de legalisering van illegale putten mogelijk maakt.

Kwestie van Aznalcollar mijn

Daarnaast roept het rapport op tot grote voorzichtigheid bij de heropening van de Aznalcollar mijn. Ook een plan van de huidige Andalusische regering. Voordat er definitieve beslissingen worden genomen over de heropening, eist de organisatie dat de beschermings- en noodplannen worden herzien door de Internationale Unie voor Natuurbescherming.

De ongekende milieuramp veroorzaakt door een breuk van het Aznacollar-mijnbekken in 1998 staat bij velen nog in het geheugen gegrift. Door de lekkage stroomde meer dan 4 miljoen m3 giftig slib in het beschermde natuurgebied.

Oproep van WWF

WWF heeft zijn zorgen geuit dat de UNESCO nog niet heeft voorgesteld om Doñana toe te voegen aan de lijst van bedreigde gebieden, ondanks de “catastrofale situatie” die al jaren aan de gang is.

In die zin eist WWF nogmaals dat de president van de Junta de Andalucía de voorgestelde wet onmiddellijk en definitief intrekt. Op dezelfde manier verzoekt zij dat het Aardbeienplan in zijn huidige bewoordingen wordt toegepast – zoals UNESCO dat doet – en dat het met de centrale overheid overeenstemming bereikt over een ambitieus en gezamenlijk plan van aanpak. Daarmee moet de hydrologische functionaliteit van Doñana worden hersteld.

“Een echte schande”

“Opnieuw dreigt Unesco Doñana op de beschamende lijst van bedreigde werelderfgoedlocaties te plaatsen. Dat zou een echte schande zijn voor Andalusië en voor ons land”, zegt Juan Carlos del Olmo, secretaris-generaal van WWF Spanje. Hij voegde daaraan toe: “Unesco heeft president Moreno Bonilla opnieuw gewaarschuwd voor het risico van het goedkeuren van zijn wet om waterdiefstal en illegale irrigatie in de buurt van Doñana te legaliseren. We hopen dat hij deze keer zal luisteren en zal gaan werken aan het vervullen van zijn internationale verantwoordelijkheid.”

​Voor een land dat trots is op zijn natuurlijke schoonheid en biodiversiteit, is de mogelijke opname van Doñana in de lijst van bedreigd Werelderfgoed een ernstige waarschuwing en een oproep tot onmiddellijke actie.

Lees ook: Doñana, van Werelderfgoed tot “stinkende vijver”

Dit vind je misschien ook leuk