De gemeente Petrer heeft vervolgens het initiatief van de verpleegkundige opgepakt en voor de coördinatie gezorgd om dit werk over alle schoennaaisters van Petrer en buurgemeente Elda te verdelen. Bij elkaar hebben de vrouwen in een paar dagen tijd al meer dan 5 duizend mondkapjes genaaid die in het regionale ziekenhuis gebruikt gaan worden.
Sociaal netwerk breidt zich snel uit
Deze solidaire actie heeft zich inmiddels ook uitgebreid naar schoennaaisters in andere delen van Spanje en meerdere bedrijven hebben zich gemeld met het aanbod de stof te snijden of andere materialen aan te leveren. Uit het hele land komen nu al dagenlang non-stop vragen bij de gemeente Petrer binnen van soortgelijke beroepsgroepen die ook hun steentje bij willen dragen; van een naaiatelier uit Madrid tot een huisvrouwenvereniging uit Torrox. Allemaal willen ze weten welk materiaal geschikt is om er mondkapjes van te maken en hoe ze dat het beste kunnen doen.
Het bericht van de handgemaakte mondkapjes bereikte de rest van Spanje dankzij marketingexpert Juan Membrive, die het bericht deelde op zijn sociale media. Ook Juans eigen moeder die al 40 jaar schoenen naait, behoort tot de groep naaisters die met het initiatief begonnen zijn. “Nu is het wachten op materiaal dat nog binnen moet komen. Omdat we met zovelen zijn, zijn we nu door al ons materiaal heen”, zegt María Luisa del Amo Parilla, de 57-jarige moeder van Juan. Als de door haar genaaide mondkapjes klaar zijn, gaan ze naar het ziekenhuis waar ze worden gesteriliseerd en klaargemaakt voor gebruik.
Dank voor zoveel inzet
Juan en zijn moeder María Luisa willen de naam van de verpleegkundige waarmee dit allemaal is begonnen niet prijsgeven. Ze wordt al overspoeld met vragen en reacties terwijl ze zich juist nu volledig op haar werk wil richten, zeggen ze. De burgemeester van Petrer, Juana Ochoa, en haar gemeenteraadslid voor burgerzaken hebben hun dank uitgesproken aan alle zorgmedewerkers, schoennaaisters, kledingnaaisters, leveranciers van materialen en andere beroepsgroepen die er geen moment over na hoefden te denken om zich bij het solidariteitsnetwerk te voegen en zich geheel belangeloos in te zetten voor de Spaanse gezondheidsdiensten.