Schotland stunt tegen Spanje tijdens EK-kwalificatie

door admin
Schotland stunt tegen Spanje tijdens EK-kwalificatie

Wederom zijn de Spanjaarden topfavoriet in de huidige kwalificatiepool voor het EK. Afgelopen zaterdag won Spanje nog moeiteloos van Noorwegen met 3-0. Hoewel ook Schotland enkele dagen geleden te sterk bleek voor Cyprus, is het de Schotten sinds 1984 niet meer gelukt om te winnen van Spanje.  

Schotten al snel op voorsprong

Toch was het Schotland die al in de zevende minuut profiteerde van een fout van Pedro Porro. Later in de eerste helft volgde nog een goede kans voor de Schotten en later twee voor Spanje. Deze werden echter niet afgemaakt.

Na rust sloegen de Schotten opnieuw toe en zo maakte McTominay van Manchester United zijn tweede goal van de wedstrijd. De middenvelder start dit EK-kwalificatietoernooi sowieso goed, hij maakte in de afgelopen twee wedstrijden maar liefst vier doelpunten. Op deze manier eindigde de wedstrijd tussen Schotland en Spanje in een verrassende 2-0.

Hoe staat Spanje ervoor binnen EK-kwalificaties?

Deze uitslag zorgt ervoor dat de kaarten iets anders zijn geschud dan verwacht binnen groep A van de EK-kwalificatie. Schotland leidt momenteel de groep met 6 punten. Spanje neemt een tweede plek in met 3 punten. Georgië, Noorwegen en Cyprus staan onderaan met respectievelijk 1, 1 en 0 punten. Pas in september 2023 kan Spanje zijn kwalificatie voor het EK 2024 vervolgen met een wedstrijd tegen Georgië en later Cyprus. Op 12 oktober kan Spanje revanche nemen tegen Schotland.

Spanje kan ook kwalificeren via Nations League in Nederland

Na de nederlaag tegen de Schotten is niet alles verloren. De nummers 1 en 2 van elke groep plaatsen zich voor het EK. Mocht Spanje uiteindelijk niet bij de nummers 1 en 2 horen dan is er de mogelijkheid om zich te plaatsen via de Nations League. De ploeg van bondscoach Luis de la Fuente speelt op 15 juni in Enschede tegen Italië voor de halve finale van de Nations League. Een dag eerder spelen Nederland en Kroatië tegen elkaar. De winnaars van beide wedstrijden spelen op zondag 18 juni de finale in Rotterdam.  

Behalve de prestige van de Nations League staat er nog meer op het spel in dit toernooi. Lukt het een land niet om zich via de kwalificatie te plaatsen voor het EK 2024 dan kan de Nations League als vangnet dienen. De vier hoogstgeplaatste landen van League A, B en C, die nog niet gekwalificeerd zijn voor het EK, spelen namelijk play-offs. In totaal zijn er dan nog drie plekken te vergeven (1 per League) voor het EK.

Dit vind je misschien ook leuk