‘Senior co-living’, nieuwe woontrend voor ouderen in Spanje?

door admin
Senior co-living Spanje

Met de demografische veranderingen in Spanje en Europa neemt het aantal mensen toe dat hun laatste levensjaren alleen doorbrengt. Dit creëert een groeiende behoefte aan zorg en gezelschap, wat nieuwe zakelijke kansen biedt. In de residentiële sector wint het concept ‘Senior co-living’ steeds meer aan populariteit.Hierbij wordt het verouderde begrip ‘bejaardentehuis’ verzacht en aangepast aan de huidige voorkeuren van een welvarende groep, nog relatief fitte, senioren. Senior co-living is een woonconcept dat speciaal is ontworpen voor oudere volwassenen die zelfstandig willen blijven wonen, maar ook behoefte hebben aan gemeenschapsgevoel, veiligheid en gedeelde voorzieningen.

In een senior co-living omgeving wonen bewoners zelfstandig in privéappartementen, terwijl ze gemeenschappelijke ruimtes zoals keukens, woonkamers, tuinen en recreatiegebieden kunnen delen. Ze kunnen bijvoorbeeld gebruik maken van zorg en van catering-diensten. Dit model bevordert sociale interactie, vermindert eenzaamheid en biedt praktische voordelen zoals gedeelde kosten en gezamenlijke activiteiten. In een dergelijke betrokken gemeenschap kunnen senioren comfortabel en actief blijven leven.

Hotel wordt luxe wooncomplex

Het voormalige Hotel Ona in Benidorm speelt nu in op deze trend. Het hotel ondergaat een transformatie naar een luxe complex met faciliteiten zoals tuinen, een spa, zwembad, bioscoop, fysiotherapie en zelfs een schoonheidssalon. Dit nieuwe etablissement, gelegen aan het Poniente-strand en voorzien van een eigen golfbaan, zal plaats bieden aan meer dan 150 bewoners in meer dan 90 premium appartementen. Deze appartementen, met één of twee slaapkamers, hebben volledig uitgeruste keukens die uitkomen op ruime woonkamers en terrassen.

Investering

De transformatie is een initiatief van een samenwerking van investeringsbedrijven. Die hebben als doel om de markt voor senior living in Spanje te leiden. In dat doel willen ze ongeveer 100 miljoen euro investeren. Een bedrag dat tot 2026 wordt verdeeld onder verschillende projecten langs de Middellandse Zeekust.

Uitbreiding naar meer resorts

Na het complex in Benidorm zullen nog drie soortgelijke resorts volgen op andere locaties aan de mediterrane kust. De resorts zullen allemaal in vakantiegebieden liggen en een breed scale aan diensten en recreatiemogelijkheden bieden aan personen ouder dan 55 jaar. De samenwerkende investeringsbedrijven brengen binnenkort hun eigen merk op de markt. Op dit moment leggen ze de laatste hand aan de details van hun eerste project in Benidorm. Na het verkrijgen van de vergunning zullen de bouwactiviteiten binnenkort beginnen. De opening staat gepland voor 2026.

Senior Living als nieuw concept

José Solero, CEO van een van de investeringsbedrijven zei: “Ons doel is om een concept te ontwikkelen dat verder gaat dan traditionele senior living. Het unieke van dit project is dat we resorts zullen bieden waar mensen kunnen genieten van een levensstijl met alle diensten binnen handbereik en een uitstekende sfeer.” Een van de bedrijven voegt haar kennis van de gezondheidszorgsector toe. De gebruikers van de Senior Living complexen zullen een gevarieerde zorgvraag hebben, waaraan voldaan moet worden.

Doelgroep: 200.000 buitenlandse ouderen woonachtig in Spanje

Volgens onderzoeksbronnen van de initiatiefnemende alliantie kiezen mensen die geïnteresseerd zijn in dit soort voorzieningen in Spanje voor locaties dichtbij hun gewone verblijfplaats. Ondertussen verhuizen de bijna 200.000 buitenlanders ouder dan 55 jaar die in Spanje wonen het liefst naar complexen in kustgebieden van de Middellandse Zee op zoek naar een beter klimaat en levenskwaliteit.

“Valencia is de regio waar het meest vraag naar is onder buitenlanders die besluiten alternatieve manieren van huisvesting te verkennen om ten volle te genieten van een nieuwe fase in hun leven. Om deze reden hebben wij besloten hier een Senior Co-living concept te ontwikkelen dat inspeelt op nieuwe behoeften en levensstijlen”, aldus een woordvoerder van de groep. Op korte termijn bestuderen zij nog drie operaties, maar hun doel is om veel verder te gaan.

Dit vind je misschien ook leuk