Sinds oktober zijn 26.225 immigranten van de Canarische Eilanden naar het vasteland gebracht

door admin
immigranten, Canarische eilanden

De Spaanse regering heeft sinds 16 oktober al 26.225 immigranten van de Canarische Eilanden overgebracht naar het vasteland. Op deze datum in oktober nodigde de regering de noodtoestand af. De reden hiervoor was de toename van illegale aankomsten naar de eilandengroep voor de kust van Afrika.

Van 16 oktober tot 31 december 2023, werden al 12.581 immigranten per vliegtuig overgebracht naar het Spaanse vasteland. Dit jaar heeft de regering er nog eens 13.644 overgebracht. Dat bevestigen bronnen van het Spaanse ministerie van Inclusie, Sociale Zekerheid en Migratie.

Situatie minderjarigen

Een aparte kwestie is de situatie van de meer dan 5.500 minderjarige immigranten die op dezelfde manier op de Canarische Eilanden zijn aangekomen en die momenteel op de eilanden worden opgevangen. Dit komt omdat dit onder de bevoegdheid van de autonome gemeenschap valt, die overbelast is en te weinig middelen heeft. De centrale regering heeft nu toegezegd de nodige wijzigingen in de regelgeving te zullen aanbrengen, zodat deze kinderen en jongeren over heel Spanje kunnen worden verspreid.

Staatssecretaris voor Migratie, Pilar Cancela, hoopt binnen “drie of vier weken” de regering een aanpak zal hebben over de zaak.

Interministeriële Commissie Immigratie

Ook wees zij erop dat hiervoor onder andere de Interministeriële Commissie Immigratie is opgericht. Hierin zijn Buitenlandse Zaken, Binnenlandse Zaken, Arbeid, Sociale Rechten, Inclusie en Migratie, Jeugd en Kinderen en Territoriaal Beleid betrokken. Binnen deze commissie voor immigratie voert men onderzoek uit en wordt op een later moment het voorstel gepresenteerd.

“We mogen niet vergeten dat de autonome gemeenschappen een exclusieve bevoegdheid hebben. En dat er uitspraken zijn van het Grondwettelijk Hof die zeggen dat in dit geval het belang van de minderjarige altijd voorrang moet krijgen boven het begrip buitenlander. Dit is heel belangrijk en zo moeten we in elk geval met deze minderjarige immigranten omgaan”, zei Cancela.

Dit vind je misschien ook interessant: Meer dan vijftigduizend immigranten bereikten Spanje in 2023 

Dit vind je misschien ook leuk