Situatie bosbranden in Castellón nog kritiek, harde wind werkt niet mee

door admin
Situatie bosbranden in Castellón nog kritiek, harde wind werkt niet mee

De windstoten hebben het vuur in Villanueva de Viver (Castellón) in het gebied van het ravijn van Maigmona zondag weer geactiveerd. De Spaanse regering zet zich in om de opmars naar Montán en Montanejos te stoppen en er wordt gesproken over nieuwe besluiten om de bevolking te beschermen. De Spaanse Pedro Sánchez, bezoekt maandag de door de branden getroffen gebieden, meldde Spaanse media.

Hulpdiensten proberen met maximale zorg te voorkomen dat het vuur oprukt naar de steden Montán en Montanejos door de CV-195 en de CV-20, en dat vuur het natuurpark van de Sierra de Espadán bereikt. Dit verklaarde het raadslid voor Justitie, Binnenlandse Zaken en Openbaar Bestuur, Gabriela Bravos, zondag na de coördinatievergadering in de stad Barracas in Castellón. Op dit moment heeft de brand een omtrek van 40 kilometer en is ongeveer 3.800 hectare verbrand.

Bravo waarschuwde, hoewel het weer vrij gunstig’ was voor de blustaken, voor kritieke uren tussen 14.00 en 18.00 uur zondag. Dat had te maken met de drie factoren die bepalend zijn voor de kracht van het vuur: de harde windstoten, een vochtigheidsgraad van minder dan 20% en hoge temperaturen. ‘Helaas eerder zijn gekomen dan de tijd van het jaar waarin ze gewoonlijk voorkomen’, voegde zij eraan toe.

Bestrijding vanuit de lucht

Momenteel zijn de meeste van de 500 grondtroepen en 18 vliegtuigen die betrokken zijn bij het blussen van de vlammen. Het blussen is zo moeilijk, omdat het terrein moeilijk te bereiken is.

Daarom wordt er vanuit de lucht gewerkt, terwijl de grondtroepen verdedigingslinies hebben opgesteld om te voorkomen dat het vuur de steden Montán en Montanejos en het natuurpark Sierra de Espadán treffen.

Onzekerheid voor de geëvacueerde bewoners

De 1.500 geëvacueerde mensen weten nog niet wanneer zij kunnen terugkeren naar hun huizen. Nu al teruggaan zou een serieus risico voor de bevolking opleveren, zei ze, en ze voegde eraan toe dat ‘het besluit om hen uit te zetten genomen is om de bewoners en de professionals te beschermen’.

Toen haar werd gevraad of de evacuatie van andere steden, en meer bepaald de gemeente Cirat, is overwogen, benadrukte zij dat het personeel zorgheeft voor de situatie van de bewoners. Als er bijvoorbeeld mensen zijn die ziek zijn, zodat alles al gepland is, is de beste manier om met een noodsituatie om te gaan het preventief organiseren, zei ze.

Laat hulpverleners hun werk doen

Anderzijds heeft Bravo grote voorzichtigheid en veel verantwoordelijkheid van de bevolking gevraagd en heeft hij vooral van de toeristen geëist dat zij niet aan brandtoerisme doen en niet in de buurt komen. Zij betreurde het dat de Guardia Civil zaterdag 14 fietsers heeft aangetroffen in gebieden die vanwege de nabijheid van de brand waren afgesloten.

‘Het is gevaarlijk en ondoordacht en we vragen verantwoordelijkheid van alle burgers. Nader niet de plattelandswegen met de gedachte dat u de controle van de agenten van de Guardia Civil bijna kunt ontlopen, want u brengt uw eigen leven in gevaar en ook dat van de professionals die zouden moeten optreden om u te helpen’, pleitte Bravo.

Dit vind je misschien ook leuk